Prva vakcina protiv malarije puštena u Malaviju

Preporučujemo

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pozdravila je puštanje u promet prve vakcine protiv malarije u Malaviju.

Ovo je prva zemlja od tri u Africi u kojoj će vakcina, poznata kao RTS,S, biti dostupna za djecu do dvije godine starosti. U narednih nekoliko sedmica će Gana i Kenija uvesti vakcine, navodi se na stranici Svjetske zdravstvene organizacije.

- -

Malarija je među najvećim ubicama na svijetu. Ona uzme život jednom djetetu svake dvije minute. Većina ovih smrti se dešava u Africi gdje više od 250.000 djece umre od ove bolesti svake godine.

Djeca ispod pet godina imaju najveći rizik od obolijevanja ili komplikacija bolesti koje bi im mogle ugroziti život. Diljem svijeta, malarija ubije oko 435.000 ljudi godišnje, a većina je djece.

– Vidjeli smo ogroman napredak od mreža za krevete i drugih mjera za kontrolu malarije u posljednjih 15 godina, ali napredak je u nekim područjima stao. Potrebna su nam nova rješenja kako bismo odgovor na malariju vratili na pravi put, a ova vakcina nam daje obećavajuće sredstvo za pristup. Vakcina protiv malarije može potencijalno spasiti živote desetina hiljada djece – rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Trideset godina u nastanku, RTS,S je prvo, a do danas jedino cjepivo koje se pokazalo kao efikasno u smanjivanju stope obolijevanja od malarije kod djece.

- -

U kliničkim ispitivanjima, otkriveno je da vakcina sprečava otprilike četiri od 10 slučajeva malarije, uključujući tri u 10 slučajeva teške malarije opasne po život.

Najnovije

Delegacija EU poručila vlastima BiH: Najvažniji zakoni još nisu usvojeni

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini oglasila se na mreži X gdje su istaknuli da je bilo pozitivnih...