Prva žena u Danskoj kažnjena zbog nošenja nikaba

Preporučujemo

Dvadesetosmogodišnja žena postala je prva osoba u Danskoj kažnjena zbog nošenja pokrivala za lice u javnosti, nakon što je zabrana u srijedu stupila na snagu.

Policajci su je primjetili kada se posvađala s drugom ženom u trgovačkom centru na sjeveru Kopenhagena te su je kaznili pošto je odbila skinuti nikab, prenosi u subotu BBC.

- -

Novi danski zakon izazvao je proteste i kritike nevladinih udruga, prenosi N1.

U zakonu se ne navode burke i nikabi, ali se kaže da će se “kazniti svako ko u javnosti nosi pokrivala za lice”.

Policajci su pregledali snimke s nadzornih kamera kako bi utvrdili je li joj druga žena namjerno skinula veo i utvrdili da je vjerojatno pao slučajno.

Obje su žene kažnjene zbog remećenja javnog reda i mira, a jedna i za kršenje zakona o zabrani nošenja pokrivala za lice, kažu u policiji.

- -

Neke muslimanke rekle su da neće poštivati zakon koji za višestruke prijestupnice predviđa kaznu od 1500 dolara.

Organizacije za ljudska prava nazvale su zakon “diskriminatornim” i posljednjim u sklopu “štetnog trenda”.

Europski sud za ljudska prava podržao je prošle godine sličnu zabranu u Belgiji, ocijenivši da je sklad zajednice važniji od individualnog prava na slobodno izražavanje vjere.

Potpuna ili djelomična zabrana nošenja pokrivala za lice na snazi je u Francuskoj, Austriji, Bugarskoj i njemačkoj saveznoj državi Bavarskoj.

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...