Prva žrtva groznice Zapadnog Nila u Zagrebu: Umro muškarac

Preporučujemo

Od posljedica groznice Zapadnog Nila, u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu preminuo je 84-godišnji muškarac. Riječ je o prvom slučaju smrti od ove virusne bolesti koju prenose komarci u Zagrebu.

Zaraženi muškarac se s još troje oboljelih već nekoliko sedmica nalazio na odjelu zarazne bolesti, a preminuo je tokom vikenda, potvrdio je za 24sata dr. Marko Kutleša.

- -

Prvi smrtni slučaj od ove bolesti potvrđen je početkom septembra u osječkom KBC. U tom slučaju također je bila riječ o muškarcu starije životne dobi.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 30. kolovoza 2018. godine je na području Europe zabilježeno ukupno 710 slučajeva infekcije virusom Zapadnog Nila (najviše 327 slučajeva u Italiji, 213 u Srbiji, 147 slučajeva u Grčkoj, 117 u Rumuniji, 96 u Mađarskoj itd.).

Najvažnijim vektorom za prijenos infekcije se smatra komarac vrste Culex, ali, i druge vrste komaraca mogu prenijeti infekciju. Rizik prijenosa na nekom području ovisi o prisutnosti virusa, domaćinu u kojem se uzročnik (virus) razmnožava, vektorima – komarcima te osjetljivim (neimunim) osobama.

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...