“Prijatelji, a ne hrana”: Američki olimpijac spasio psa sa farme mesa u Južnoj Koreji

Preporučujemo

Američki olimpijac u alpskom skijanju Gus Kenworthy spasio je psa sa jedne farme hrane u Južnoj Koreji za vrijeme ZIO u Pyeongchangu.

Jedan od najpoznatijih američkih zimskih sportista je na društvenim mrežama objavio slike svog novog ljubimca Beema i napisao “Psi su prijatelji. Ne hrana “, kako bi istakao uznemirujuću činjenicu da milioni pasa završe kao na jelovnicima u Južnoj Koreji.

- -

“Postoji argument da je pseće meso dio korejske kulture. Iako se lično sa tim ne slažem, slažem se da nije moje da namećem zapadnjačke ideje”, napisao je Kenworthy na Instagramu.

“Međutim, način na koji se te životinje tretiraju su nečovječne i kultura ne bi smjela biti žrtveno janje okrutnosti”.

I dok je njegov post pobrao brojne simpatije i skoro 200.000 lajkova, ima i onih koji su kritikovali njegov potez kao jednostran, jer se mnoge druge životinje u zapadnim zemljama ubijaju i njihovo meso koristi u ishrani.

“Ovo je čisti neokolonijalizam. Samo zato što volite pse, ne znači da je to što jedete svinje, krave i plietinu moralno. Posebno kada se te životinje tretiraju jednako barbarski”, bio je jedan od komentara na Twitteru.

- -

Američki novinar Joon Lee istakao je da većina Korejaca nisu jeli pse i da su protiv ove prakse, prenosi Guardian.

Kenworthy je usvojio psa sa farme u gradu Siheungu, u blizini Seula, koja je u procesu zatvaranja.

Humane Society International, organizacija koja se bavi zaštitom životinja procjenjuje da u Koreji ima 17.000 farmi psećeg mesa, te da za potrebe industrije godišnje bude ubijeno oko 2 miliona pasa.

M. I.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...