Radnici Hidrogradnje: Naše porodice su gladne, Dunović: U Federaciji radnici imaju pravo da rade, ali ne i da jedu

Preporučujemo

“Naše porodice su gladne, mi više ne možemo čekati”, rekao je Jasmin Arifić, jedan od obespravljenih radnika Hidrogradnje, na današnjoj konferenciji za štampu u kabinetu Milana Dunovića, potpredsjednika Federacije BiH.

Arifić je prije zvaničnog obraćanja novinarima, zajedno s drugim radnicima Fatom Šačić i Mehom Šabanovićem, razgovarao s potpredsjednikom Dunovićem, piše Oslobođenje.

- -

“Od 36 plata koliko nam se duguje, mi tražimo osam, tražimo mogućnost penzionisanja za one radnike koji su ispunili uslove za to, i tražimo otpremnine”, objasnio je Arifić, a novinari su pitali kakav je stav stečajnog upravnika u vezi s njihovim zahtjevima.

“On se poziva na to da će uskoro biti skupština povjerilaca, i, šta ova odluči, ponašat će se tako”, objasnio je Arifić.

Potpredsjednik Dunović, međutim, bio je opširniji:

Naglasio je da ovi obespravljeni radnici, a nisu jedini, traže samo ono što su zaradili.

- -

“Traže mnogo manje nego što im pripada, ne traže povećanje plata, nego samo ono čime su doprinijeli stvaranju nove vrijednosti”, rekao je Dunović, istakavši da se radnička prava u cijeloj BiH konstantno krše.

Dunović je pravo radnika uporedio s robovima u robovlasničkom sistemu, kada su robovi imali pravo da jedu.

“A u Federaciju, radnici imaju samo pravo da rade, ali ne i da jedu”, kazao je Dunović, više puta naglasivši da nije zadovoljan radom Vlade FBiH, ne samo kada je u pitanju Hidrogradnja, odnosno ostala preduzeća čiji je većinski vlasnik Vlada FBiH.

“Reformska agenda je umrla u rukama Fadila Novalića”, stav je potpredsjednika Federacije BiH, koji je mišljenja, takođe, da niko, pa ni sadašnja federalna vlast ne može se pravdati da je problem, Hidrogradnje recimo, nastao puno prije njih.

“To je tačno, ovo je četvrti mandat u kojem se taj slučaj rješava, ali ako se sjedne na neku stolicu, ne prihvataju se samo benefiti toga, nego i obaveze. Vlada FBiH se ne može pravdati time da nema Zakona o stečaju, da nema sredstava, i slično. Oni su dužni da razgovaraju s radnicima, a ne da ih gledaju na ulici”, rekao je Dunović, podsjetivši na to da je on u posljednje tri godine 15 puta tražio ocjenu ustavnosti.

“To znači, po godini pet puta, a to što Ustavni sud stane na stranu onoga što zastupam, pokazuje da se prava krše”, istakao je Dunović, napomenuvši da bi se s radnicima trebalo da sastanu i resorni ministar Đindić i borački ministar Bukvarević.

“Zašto Bukvarević?Zato što je 80 posto tih radnika demobilisani borci, i ja se potpuno slažem s njihovim zahtjevom jedinstvenog registra boraca. Ovaj što je tako pompezno predstavljen nedavno ja ne prihvatam iz dva razloga. Prvo, zato što mislim da se iz njega ne vidi koje borce su SDA i HDZ pridodali istinskim bivšim borcima, a drugo, ne želim ja da budem privilegovan, pa da samo ja s nekolicinom drugih znam koji su to demobilisani borci na spisku. U to mora da ima uvid cjelokupna javnost”, stav je potpredsjednika Federacije Milana Dunović na konferenciji za medije, na kojoj su se predstavnici radnika Hidrogradnje zahvalili Dunoviću za razumijevanje koje pokazuje spram njih.

Najnovije

Nizozemska obavještajna služba vidi ratove u Gazi i Ukrajini i uništavanje Kur’ana kao okidač za terorističke prijetnje

Nizozemska nacionalna obavještajna agencija saopštila je u utorak da su prijetnje usmjerene na Nizozemsku sve više povezane sa svjetskim...