Nastavak akcije “Zadruga” u Sarajevu, u toku pretresi na nekoliko lokacija

preporučujemo

Od ranih jutarnjih sati, nakon što su to činili ranije u dva navrata, policijski službenici Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo vrše pretrese na nekoliko lokacija u ovom kantonu, u okviru akcije “Zadruga”.

Kako je za Radiosarajevo.ba potvrdila glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić, rad na predmetu “Zadruga” nastavljen je i danas.

Ipak, nije poznato više informacija o tome ko su osobe koje su meta pretresa danas, te da li je neko uhapšen u okviru ove akcije.

Podsjećamo, u dosadašnjem toku ove akcije ukupno je na saslušanje privedeno više od 30 osoba, dok je deset njih smješteno u pritvor. Tačnije, u pritvoru se nalaze Enisa i Sanela Đalić, Husein Borišić, Adnan Karahasan, Nihad Bilić, Salih Dervišević, Hadis Kustura, Alija Kadrić, te Ramiz Duraković i Gabrijela Delić.

Pritvor im je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanje dokaza i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, dok je za Enisu Đalić, Borišića i Durakovića pritvor određen i zbog opasnosti od bjekstva jer imaju crnogorsko državljanstvo.

Osumnjičeni su za organizirani kriminal u vezi s pranjem novca i zloupotrebom položaja ili ovlasti, te se terete da su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora o zaposlenju redovnih studenata i đaka, “oprala” više desetaka miliona maraka, dok su ostali osumnjičeni imali svoje uloge kao članovi ove kriminalne grupe.

Najnovije

Naša stranka od općinskog do državnog nivoa ‘upalila’ sve pogone za opstrukciju Centralne banke

I dalje je na čekanju izgradnja zgrade Centralne banke u Sarajevu u dijelu parka Hastahana. Nije tajna da je...