Radnici njemačkih kompanija u štrajku: BMW i Audi traže povećanje zarade

Preporučujemo

Radnici u njemačkim kompanijama, uključujući proizvođače automobila “Audi” i “BMW”, stupili su u štrajk tražeći povećanje zarada i kraću radnu sedmicu, prenosi federalna.ba.

Radnički sindikat “IG Metall” saopštio je da su radnici u fabrici “Audija” u Ingolštatu u Bavarskoj prekinuli sa radom u noćnoj smjeni, dok će radnici “BMW-a” u tri fabrike u Dingolfingu, Landshutu i Regensburgu danas slijediti njihov primjer.

- -

Sindikat traži povećanje zarada od šest posto za 3,9 miliona metalskih radnika.

Takođe, sindikat traži skraćenje radne sedmice na 28 sa 35 sati, posebno za one koji se brinu o djeci i starijim članovima porodice.

Poslodavci su ponudili povećanje zarada za dva odsto i jednokratnu isplatu od 200 eura.

Poslodavci su, takođe, odbacili zahtjeve za kraćom radnom sedmicom osim ukoliko se povremeno radno vrijeme ne produži i ako nema opasnosti za učinak.

- -

Oko 160.000 radnika već je stupilo u štrajk od početka sedmice kao znak podrške sindikatu koji je zaprijetio cjelodnevnim opštim štrajkom ako ne bude napretka.

Najnovije

Zbog Schmidtovih izmjena: CIK za 2025. zatražio budžet 64,5 miliona KM, a zbog Schmidtovih izmjena za izbore dodatnih 59 miliona

Ukupan budžetski zahtjev Centralne izborne komisije /CIK/ Bosne i Hercegovine za narednu godinu iznosi 64.545.000 KM, dok je na...