Radnici u zdravstvu u četvrtak izlaze na proteste: Ako Vlada KS ne ispuni zahtjeve, slijedi i blokada saobraćajnica

Preporučujemo

Radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo u četvrtak – 23. maja, od 12 do 14 sati, održat će proteste ispred zgrade Vlade KS.

Kako su naveli iz Sindikata radnika u zdravstvu KS, sve je spremno za proteste na kojima se očekuje više od hiljadu uposlenih u zdravstvu.

- -

Razlog protesta, prema riječima Senada Sadikovića, predsjednika Sindikata, je opće nezadovoljstvo odnosom Vlade KS prema radnicima u zdravstvu.

Sindikat od Vlade traži:

– da se poništi Odluka-zaključak Vlade KS o davanju saglasnosti poslodavcima za isplatu jednokratne pomoći,

– isplatu jednokratne pomoći svim radnicima u zdravstvu KS u iznosu od 2.520 KM do 30. juna 2024,

- -

– da se Kolektivni ugovor radnika u zdravstvu u KS odnosi i na uposlene u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS,

– te da se preispita Odluka Vlade KS o povećanju plaće direktoru Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, Muameru Kosovcu, u visini 30 posto.

– Tražimo od Vlade KS da poništi odluku koju je donijela po pitanju isplate jednokratne pomoći, u kojoj se navodi da svaki menadžment ustanove, koji želi isplatiti jednokratnu pomoć, mora dobiti njihovu saglasnost. Neke ustanove imale su svoja sredstva i jednim dijelom su mogle radnicima isplatiti jednokratnu pomoć, ali to, zbog odluke Vlade, nisu smjeli uraditi. Potom su zatražile saglasnost, ali su odbijene – istakao je Sadiković.

Iako je Enis Hasanović, ministar zdravstva KS, krajem prošle godine za Faktor kazao “da nema ništa protiv da poslodavci u bilo kojoj oblasti, pa i u zdravstvu, ako imaju sredstava, isplate jednokratnu pomoć u visini u kojoj to mogu uraditi”, većina javnih zdravstvenih ustanova u KS do danas to nije uradila.

Naime, od 19 javnih zdravstvenih ustanova u KS, do sada su njih pet svojim radnicima isplatile jednokratnu pomoć.

Iz Sindikata su za kraj istakli da, “ukoliko Vlada KS ne ispuni njihove zahtjeve, radnici u zdravstvu će, nakon ovih zakazanih u četvrtak, organizirati masovnije proteste na kojima će im se pridružiti i ostali sindikati, a mogu se očekivati i blokade saobraćajnica”.

Najnovije

Bečarević pojasnio šta podrazumijeva dogovor između SBiH-a, SDA i DF-a za lokalne izbore

Almir Bečarević, predsjednik Kantonalnog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u emisiji na N1 je pojasnio šta zapravo...