- Advertisement -

Radnicima RiTE Stanari povećana plaća, 300 KM za zimnicu, oko 1.500 KM za godišnji

Preporučujemo

Sporazumom između menadžmenta kompanije “EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari” i sindikalne organizacije, koji je u januaru stupio na snagu, uvedene su brojne pogodnosti i benefiti za radnike, na kojima bi im pozavidjeli brojni radnici ne samo u realnom, nego i javnom sektoru.

Plaća radnika u RiTE Stanari od Nove godine je povećana za pet posto, dok će za zimnicu i ogrjev dobiti 300 KM, te blizu 1.500 KM za godišnji odmor.

Sporazumom su povećane plate za pet posto za 2022. godinu, kao i troškovi prijevoza. Novac je izdvojen i za sportske aktivnosti Sindikalne organizacije od 2.000 KM, pomoć za ogrjev i zimnicu je sa 280 КM u u 2021. godini povećana na 300 КM u neto iznosu u 2022. godini, a isplata regresa za korištenje godišnjeg odmora se sa 1.415 КM povećala na 1.474 КM u neto iznosu u ovoj godini.

– Pomenuti sporazum, koji predstavlja dobru saradnju sindikata i poslodavca, kao i kvalitetan socijalni dijalog, primjenjivat će se uz zaključeni kolektivni ugovor “EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari” d.o.o. Stanari – naveli su u Savezu sindikata RS-a.

Podsjećamo, EPBiH će sa RiTE Stanari u ovoj godini realizirati kupovinu još 620 hiljada tona uglja za FBiH.  Kao razlog nabavke navode smanjenu isporuku iz Rudnika uglja Kreka. Međutim iz Sindikata ovog Rudnika kažu kako nemaju osnovnu pomoćnu mehanizaciju, buldožer, ni rovokopač i da nisu u mogućnosti da ostvari veći proizvodni rezultat. U ovo stanje su, kako kažu, dovedeni svjesno, kako bi se mogli realizirati višemilionski ugovori sa dobro poznatim saradnicima.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Vučić: Najžešći pritisci po pitanju Kosova, imamo velike probleme

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nalazimo u specifičnoj situaciji po pitanju svih dešavanja na i...