Radovi na uređenju Trga Prvog korpusa Armije RBiH u završnoj fazi

Preporučujemo

Tokom proteklog perioda radnici angažovane građevinske firme Sela su započeli sa popločavanjem pješačkih staza na Trgu Prvog korpusa Armije RBiH, koji je smješten ispred zgrade Općine Centar i Kantona Sarajevo.

Pomenuti radovi predstavljaju završnu fazu uređenja ovog trga čiji je finansijer Općina Centar.

- -

-Sav dostavljeni materijal, a riječ je o pločama od kamena hreša, odmah ugrađujemo. Samu dinamiku radova nam diktira mogućnost dobavljača da što brže dostavlja materijal potreban za ugradnju u nove pješačke staze. Također, osim novih gazišta, duž pješačkih staza, planiramo sve polomljene kamene ploče na parapetima zamijeniti novim. Osim ovih radova imamo još da uredimo oštećenu kamenu ogradu preko mosta koji povezuje ovaj trg i Ulicu Hamze Hume. Ovdje je prema predmjeru i predračunu predviđeno postavljanje novih ploča duž ograde ovog mosta, objasnio je Mesud Zimić, šef gradilišta firme Sela.

Općina Centar je za realizaciju ovog projekta, koji je bio podijeljen u tri faze, iz svog budžeta izdvojila 427.000 KM.U okviru ovog projekta će mašinski ili ručno biti ugrađeno 1.000 metara kvadratnih kamenih kocki i ploča, dok će na parapetima, izdignutim dijelovima parka u kojima se nalaze zelene površine, biti postavljeno 637 kamenih blokova raznih dimenzija.

Umjesto drvenih parkovskih klupa biće postavljene kamene, koje su trajnije i otpornije na vanjske vremenske uvjete. Također, planirano je uređenje i stavljanje u funkciju fontana, te izrada šahta i rešetke za odvod površinskih voda.

- -

Na kraju radova na obnovi ovog trga planirano je i hortikulturno uređenje zelenih površina, kao i završno čišćenje parka površine gotovo 3.100 metara kvadratnih. Obnovljeni park će također dobiti novu led rasvjetu.

Najnovije

Turci bijesni na svog selektora zbog videa sa treninga reprezentacije

Fudbalski savez Turske bio je prinuđen da izda saopštenje, poslije bure koja se podigla u javnosti zbog snimaka sa...