Raspisan konkurs za novo rukovodstvo aerodroma u Mostaru: Može li negativnom poslovanju doći kraj?

Preporučujemo

Aerodrom Mostar koji godinama posluje negativno uprkos ogromnim finansijskim sredstava koja mu pristižu iz budžeta sa svih nivoa u BiH, kreće novim smjerom poslovanja i traži novo rukovodstvo na javnom konkursu za mandatni period od naredne četiri godine.

Kako je navedeno u konkursu koji je raspisan 23. marta ove godine te ostaje otvoren 15 dana od dana raspisivanja, traže direktora društva tog javnog preduzeća i izvršnog direktora za razvoj na mandatni period od naredne četiri godine.

Prijave u toku

Prema navedenim općim uslovima podnositelji prijava za člana Uprave društva moraju biti stariji od 18 godina i državljani BiH, koji nisu kažnjavani, a uz ostale uslove je potrebna i visoka stručna sprema, te najmanje pet godina radnog iskustva na rukovodećim poslovima u civilnom vazduhoplovstvu.

Aerodrom Mostar je najavio i pokretanje letova između Mostara i Zagreba u maju ove godine, a vazdušni saobraćaj će oživjeti aviokompanija Croatia Airlines koja se jedina javila na konkurs tog javnog preduzeća.

Aviolinija između Mostara i Zagreba pokreće se uz subvenciju Grada Mostara od milion KM, te se očekuje da će letovi započeti 3. maja i biti organizovani tri puta sedmično, srijedom, četvrtkom i nedjeljom, kako bi se najveći hercegovački grad na taj način konačno povezao s međunarodnom mrežom vazdušnog saobraćaja.

Kako bi se putnici mogli povezati s drugim evropskim letovima te kompanije, letovi će iz Zagreba polaziti četvrtkom i nedjeljom u 23 sata s povratnom linijom sljedećeg jutra, a uskoro će očekuju i karte u prodaji.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je prilikom donošenja odluke Gradskog vijeća Grada Mostara o izdvajanju milion KM iz gradske kase u svrhu subvencioniranje uspostave te aviolinije, kazao kako to ne znači da grad odustaje od dovođenja niskobudžetnih aviokompanija.

U više navrata je isticao kako se intenzivno radi na uspostavi aviolinija iz Mostara prema mnogim svjetskim destinacijama i da je oživljavanje Aerodroma Mostar od strateškog interesa za razvoj čitave Hercegovine.

Međutim, uprkos najavama, letovi su ostajali na obećanjima, a Aerodrom Mostar rekorder lošeg poslovanja.

Loše poslovanje

Mostarski aerodrom imao je svega 1.942 putnika u 2021. godini, te samo pet putnika u prvom mjesecu 2023. godine. Vlada FBiH nedavno je Aerodromu Mostar dodijelila milion i 300.000 KM sredstava za plaće uposlenika i uredski materijal.

Posljednji let Croatia Airlinesa koji je povezivao Zagreb i Mostar bio je pred početak pandemije koronavirusa u martu 2020. godine.

Zbog, svega navedenog, je postao meta kritika u ekonomskim statistikama, a pojedini gradski vijećnici su u više navrata tražili detaljne izvještaje o poslovanju Aerodroma Mostar, ali i smjenu menadžmenta.

Sudeći prema svemu, Grad Mostar je opredijeljen, da Aerodrom Mostar potpuno promjeni smjer poslovanja i počne doprinositi, koristeći benefite kojim je podareno mostarsko tlo za kompletan ekonomski razvoj južnog djela naše zemlje, a koliko će uspjeti, pokazat će vrijeme koje dolazi.

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...