Ratni zločin u Prijedoru: Potvrđena optužnica protiv Milorada Obradovića

Preporučujemo

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu kojom se optuženi Milorad Obradović tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkama a), e), f) i k), a sve u vezi sa članom 180. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optuženom se stavlja na teret da je u vremenskom periodu od 27. do 30. jula 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i milicije Srpske Republike Bosne i Hercegovine, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva općine Prijedor i okolnih sela, znajući za takav napad i da njihove radnje čine dio tog napada, kao pripadnik rezervnog sastava policije Ljubija zajedno sa drugim pripadnicima vojno-policijskih snaga učestvovao u progonu bošnjačkih civila na diskriminatornoj osnovi, po nacionalnoj, političkoj i vjerskoj pripadnosti, a u okviru toga činio djela ubistva, mučenja i druga nečovječna djela slične prirode, učinjena u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.

- -

Sud BiH je dana, 12. jula 2018. godine donio rješenje kojim se mjera pritvora zamjenjuje mjerama zabrane za optuženog Milorada Obradovića.

Mjere zabrane koje je Sud odredio obuhvataju sljedeće:

– zabrana napuštanja mjesta boravišta i zabrana putovanja iz člana 126. stav 1. i 2. ZKP

  BiH,

- -

– zabrana sastajanja sa određenim osobama iz člana 126.a stav 1. tačka c).

Milorad Obradović se nalazio u pritvoru od 13 juna 2017. godine.

(Index.ba)

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...