Reis Kavazović: Obnova Aladže je stimulans našim ljudima da Foču doživljavaju svojim gradom

preporučujemo

Posjetom reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini  Husein ef. Kavazovića gradilištu Aladža džamije danas je počela manifestacija „570 godina Turhan Emin begove džamije.

Obnova ove džamije bliži se kraju, završeni su vanjski građevinski radovi, predstoji još uređenje harema džamije, te unutrašnja dekoracija.

Reisu-l-ulema Kavazović istakao je važnost obnove džamije bez obzira na broj povratnika.

„Ono što je nama jako važno jeste da se historijske džamije, koje su postojale na ovim prostorima obnove radi pamćenja nas u BiH.“

Istakao je da su džamije poput Aladže i Ferhadije stoljećima okupljale muslimane.

 „Danas smo ovdje, vidimo da se ona, hvala Bogu, završava. Mi se nadamo da će ona kao i Careva džamija biti jedan novi stimulans našim ljudima da Foču doživljavaju svojim gradom, da se vraćaju i da neki ovdje započnu svoj život.

Pretpostavlja se da će Aladža džamija u Foči biti završena i svečano otvorena u maju naredne godine.

Izvođač radova na ponovnoj izgradnji Aladža džamije je turska firma Sama Inšaat i nekoliko podizvođača, a obnovu džamije finansira Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Prema riječima Senaida Zaimovića, direktora Vakufske direkcije IZ u BiH, saradnja s Generalnom direkcijom vakufa R Turske traje od 2012. godine i vrlo je plodotvorna.

„ Do sada je potpisano 16 protokola o obnovi vakufskih objekata. Danas ćemo potpisati protokole o obnovi Dugalića džamije u Nevesinju, Arnaudija džamije u Rogatici, te izgradnji višenamjenskog vakufskog objekta u mestu Han Ploča.

Današnjoj manifestaciji „570 godina Turhan Emin begove džamije“ prisustvuju brojni zvaničnici iz vjerskog i javnog života BIH.

Nakon obilaska Aladža džamije manifestacija je nastavljena u najstarijoj džamiji u BiH u Ustikolini, gdje je za dušu njenog osnivača Turhan Emin- bega proučena hatma dova, a hor Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva izveo je i mevludski program.

Povelja Turhan Emin-bega „Kapija hajra“ dodijeljena je danas u Ustikolini, dr. Adnanu Ertemu, direktoru Generalne direkcije vakufa R Turske, a u okviru manifestacije „570 godina Turhan Emin-begove džamije.

Priznanje je dodijeljeno prvi put, te će se i ubuduće dodjeljivati fizičkim i pravnim licima koji doprinose razvoju i općem dobru zajednice.

„Turhan Emin – beg je čovjek koji je prije 570 godina donio bajrak koji danas nose svi ljudi pokorni dragom Bogu, bajrak istine, požrtvovanosti i posvećenosti onome zbog čega se taj bajrak nosi.“ – kazao je za radio BIR muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

Podsjetio je da je Turhan Emin- begova džamija sagrađena 15 godina prije dolaska sultana Fatiha u ovu zemlju.

„S obzirom da imamo povijesne dokumente koji o tome govore, imamo i njegov mezar ovdje, pošto je on prvi, smatrali smo da je red da nagradu goraždanskog muftijstva nazovemo po Turhan Emin-begu.

Manifestacija će biti završena posjetom mjestu Presjeci kod Ustikoline, gdje se nalazi jedna od najzanimljivijih nekropola u Bosni i Hercegovini, s grobovima iz različitih historijskih perioda. Pretpostavlja se da se ovdje nalazi i najstarije muslimansko mezarje u BiH, te mezar Turhan Emin-bega, osnivača najstarije džamije u našoj zemlji.

Najnovije

Evropa na ivici rata: Amerikanci tvrde da Rusi svakog trenutka mogu napasti Ukrajinu

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je večeras da Sjedinjene Američke Države (SAD) upozoravaju na mogući napad Rusije na...