Rektor Škrijelj: UNSA među 5,1 posto najboljih univerziteta na svijetu, problemi sa diplomama jedino sa Slovenijom i Hrvatskom

Preporučujemo

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj kazao je da su svi resursi UNSA posvećeni što boljem rangiranju na Webometrics listi. U januarskom rangiranju UNSA je napredovao za 120 mjesta.

“Po sva tri kriterija UNSA je napravio iskorak i na pristojnom smo 1593. mjestu što nas pozicionira u 5,1 posto najboljih od 31.000 univerziteta”, kazao je Škrijelj.

- -

Rektor je kazao da je period pandemije značajno utjecao na međunarodne aktivnosti što se odrazilo i na pad.

“Za sada držimo trend poboljšanja na rang listi. Zadržali smo svoju poziciju među najboljih 10 posto u Evropi”, kazao je rektor.

Otkrio je da će uskoro biti potpisan ugovor o izvođenju radova na Univerzitetskoj biblioteci koja će biti u Kampusu UNSA.

“Na tom mjestu će početi zvanično izgradnja biblioteke. Treća vijest je izrada master plana za UNSA, nakon toga ćemo krenuti prema našem osnivaču i Općini Novo Sarajevo. UNSA ostaje opredijeljen da razvija Kampus UNSA”, kazao je rektor Škrijelj.

- -

Govoreći o odnosu Slovenije i Hrvatske o priznavanju diploma kazao je da će kao i UNSA i putem rektorske konferencije otvoriti to pitanje.

“Mislim da ćemo imati razumijevanje naših susjeda. UNSA je posvećen svim tim pitanjima, ali se kompliciraju situacije sa diplomama. To nije slučaj sa drugim zemljama EU Njemačkom, Austrijom”, kazao je Škrijelj.

Škrijelj je potvrdio da je problem u Republici Hrvatskoj zapravo to što Agencija za razvoj visokog obrazovanja nije članica ENQA-e, te da nije pozitivno ocijenjena kao druge agencije u regionu.

On je kazao da su olako davane akreditacije za neke privatne univerzitete i po njihovom mišljenju ti studenti “olako dođu do diplome” za razliku od studenata u Hrvatskoj.

Kada je riječ o Sloveniji potrebno je da se donesu rješenja da su univerziteti akreditirani i prije 2014. godine jer se zbog toga studentima koji su ranije završili studij ne priznaju diplome. Ta rješenja ranije je trebala izdati Agencija za razvoj visokog obrazovanja.

Najnovije

Na 32. godišnjicu zločina u Kalinoviku porodice žrtava apeluju na uklanjanje murala Ratka Mladića

U organizaciji Udruženja porodica žrtava "Istina Kalinovik 92" danas je obilježena 32. godišnjica zločina nad Bošnjacima iz ovog grada...