Zbog finansijskih problema: BHRT prodaje zemljište na kojem je planirana gradnja Kongresnog centra Sarajeva

Preporučujemo

Iz BHRT-a je ovih dana saopćeno da su zbog finansijskih problema prinuđeni na smanjenje broja uposlenih te rasprodaju zemljišta koje im pripada. Za Klix.ba iz BHRT-a detaljnije je objašnjena situacija radnika, te smo otkrili o kojem zemljištu je riječ.

“Broj smanjenja uposlenih prvenstveno se odnosi na nepopunjavanje radnih mjesta nakon odlaska radnika BHRT-a u mirovinu te će se fokus u narednom periodu staviti na interne preraspodjele uposlenih na BHRT-u”, kazali su za Klix.ba iz BHRT – a.

Također, otkrivena nam je i tačna lokacija zemljišta koje će biti na prodaju.

“Što se tiče prodaje zemljišta u vlasništvu BHRT-a riječ je o dijelu zemljišta koji će se pokušati prodati u saradnji s poreskim organima, u skladu sa regulacionim planom gdje je predviđena izgradnja kongresnog centra u općini Novi Grad”, rekli su iz BHRT – a.

Izgradnja Kongresnog centra Sarajeva, čija je prvobitna vrijednost procjenjivana na 300 miliona KM, trebala je započeti u blizini zgrade Općine Novi Grad, neposredno pored objekta Radio-televizije Bosne i Hercegovine još 2016. godine, ali zbog problema administrativne prirode, koji su bili usko vezani za upis vlasništva na BHRT, izgradnja još uvijek nije počela.

Podsjetimo, u nedavnom saopćenju BHRT – a navedeno je da su razmatrali Prijedlog mjera finansijske sanacije i konsolidacije koja se godinama suočava sa padom prihoda od RTV takse i nemogućnosti naplate prihoda koji ovoj kući pripada po Zakonu. Tako je u prošloj godini zabilježen pad prihoda od RTV takse u visini od blizu 800.000 KM, a kao posljedica blokade računa od Poreske uprave FBiH, BHRT je ostao bez 1.400.000 KM.

Neveli su, također da, kako bi obezbijedili rad ovog javnog servisa, menadžemnt BHRT – a napravio je plan smanjivanja broja uposlenih, pripremio niz konkretnih mjera štednje i nastavak aktivnosti na naplati svojih potraživanja koja su predmet sudskih postupaka.

“U planu je iznajmljivanje prostora te prodaja zemljišta koja je u vlasništvu BHRT-a”, navedeno je na kraju saopćenja Upravnog odbora.

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...