RS je za gradnju autoputa, ali rok krajem 2018. smatraju neozbiljnim, dok turska delegacija stiže na prezentaciju sljedeće sedmice

Preporučujemo

Nakon istanbulskog sastanka Redžepa Erdoana, predsjednika Turske, s Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije, i članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Republika Srpska je i dalje rezervisana prema izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd, koji je predložila Turska, a za ponedjeljak su najavljeni razgovori u vezi s ovim infrastrukturnim projektom.

Kako je jučer rečeno za Nezavisne novine u Ministarstvu saobraćaja i veza RS, oni izjavu da će izgradnja ovog autoputa započeti krajem 2018. smatraju neozbiljnom i preuranjenom, s obzirom na to da, kako kažu, ni za jednu od dvije predložene trase nisu započete aktivnosti neophodne za početak izgradnje, poput izrade projektne dokumentacije i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

Oni navode da ovo ministarstvo nije još upoznato s informacijom da je za iduću nedjelju planirana posjeta turske delegacije BiH, niti da su povod za njihov dolazak razgovori o trasama i izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd.

“Ministarstvo saobraćaja i veza podržava realizaciju infrastrukturnih projekata, ali s obzirom na to da su entiteti nadležni za transportnu infrastrukturu, Republika Srpska će u skladu s usvojenim planskim i strateškim dokumentima odlučivati o izgradnji i realizaciji svih projekata na svojoj teritoriji”, naveli su iz Ministarstva.

Podsjetili su na Strategiju transporta RS, koja je i sastavni dio Okvirne transportne strategije BiH.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, je rekla da je Vlada opredijeljena da se brzi putevi i auto-putevi grade svugdje u BiH, ali da je nerealan način na koji se javnosti predstavlja priča o početku izgradnje ovog autoputa.

“Kada sve to saberete u kilometre, cijene i iznose, onda vidite da to nije baš tako sjajno”, rekla je premijerka RS.

Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacija BiH, je potvrdio juče da se bez entitetskih ministara neće ništa raditi.

On je rekao da je juče razgovarao s Ahmetom Arslanom, ministrom saobraćaja, pomorstva i komunikacija Turske, tokom kojeg je dogovoreno da u ponedjeljak dođu predstavnici Turske, koji će održati prezentaciju njihovog viđenja projekta i način finansiranja izgradnje.

Jusko je “Nezavisnim” precizirao da će na sastanak biti pozvani i predstavnici entiteta, kako bi i oni mogli iznijeti svoje prijedloge i sugestije.

“Ključnu ulogu u svemu će imati kolege s nivoa entiteta. Mi u ovom nastupamo kao jedan tim, turski investitor je spreman da finansira oba kraka jer dosad se razgovaralo samo o jednom dijelu. Prijedlogom koji je sada na stolu u potpunosti povezujemo srednju i istočnu Bosnu, koridor s 5c, zatim koridor XI. Uistinu ne treba biti poseban ekonomski stručnjak da se vidi koliko doprinosa taj projekt donosi cijeloj BiH”, rekao je Jusko.

On je rekao da je ovaj sastanak tek prvi u nizu i da će o svim detaljima projekta biti donesene zajedničke odluke. Dodao je da je sad najvažnije saslušati kolege iz Turske na koji način oni vide realizaciju i finansiranje projekta.

Podsjećanja radi, nakon trilateralnog sastanka u Istanbulu predloženo je da se grade obje trase autoputa od Sarajeva ka Beogradu, i ona preko Višegrada koju su predlagali iz Banjaluke, kao i ona preko Bijeljine, koja je predložena u Sarajevu.

Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, je za N1 rekao da o tom projektu treba da odluče entiteti.

“Izetbegović će sada morati prvo da obavi razgovor s predsjednikom RS Miloradom Dodikom i Vladom RS, kao što će morati da obavi razgovor i s Vladom FBiH”, rekao je Ivanić.

Najnovije

Danas počinje prodaja ulaznica za 28. SFF

Danas u 10 sati u Glavnom Box Officeu (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) počinje prodaja ulaznica za filmove...