Rudari dovedeni na rub: Stupili u štrajk glađu, a prijete i spaljivanjem Doma Rudara u kojem će se i oni nalaziti

Preporučujemo

Grupa od 44 penzionisana rudara Rudnika mrkog uglja Zenica stupila je danas u štrajk glađu.

Na ovaj potez odlučili su se nakon što su iscrpljene sve mogućnosti da ostvare pravo na zarađene penzije, a problem im predstavlja dug rudnika po osnovu doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje.

Insistiraju da se ovaj problem hitno rješi, jer su pojedini radnici u penziju upućeni još prije sedam mjeseci, od kada su ostali bez ikakvih primanja.

Zenički rudari dali su Vladi FBiH, premijeru Fadilu Novaliću i direktoru Elektroprivrede BiH rok od tri dana da riješe pitanja penzionisanja, inače prijete spaljivanjem Doma rudara u kojem će se i oni nalaziti.

Nadležni u Federalnoj vladi najavili su da će problem nemogućnosti penzionisanja zeničkih rudara biti rješen do kraja prošle godine. To se, međutim, nije desilo, zbog čega je i donesena odluka o stupanju u štrajk glađu. Štrajk, kako kažu neće prekinuti sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi i obećanja koja su im data.

Podsjetimo, zbog agonije u kojoj se nalaze zenički rudari, Šefik Šišić (55) iz Gradišća kod Zenice 17. decembra okončao je svoj život vješanjem jer nije mogao dobiti zarađenu penziju u rudniku.

Osim rudaka posljednjih nekoliko danas štrajkuju i ogorčeni radnici “Željezare” Zenica koji su došli podržati rudare.

Rezultat slika za zeljezara zenica protest

“Sretno, rudari! Niste sami. Ovo je sramota do čega su nas doveli”, poručivali su na megafon radnici “Željezare” nakon što su došli na plato ispred Doma rudara.

Da će izborna godina proći burno sa velikim očekivanjima od vladajućih struktura govori i činjenica da je i Savez samostalnih sindikata BiH najavio proteste.

Prijedlog Zakona o Penzijsko-invalidskom osiguranju u FBiH je neprihvatljiv, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović, najavivši masovne proteste ukoliko zakon ipak bude usvojen.

Prema njegovim riječima, zakon bi doveo do drastične razlike u stažu osiguranja i penzijskom stažu, čime bi bili diskriminirani radnici – bivši borci.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH također je kazao da je od federalnog premijera Fadila Novalića tražio da povuče prijedlog zakona o PIO/MIO i uskladi ga s amandmanima koje mu je uputio Sindikat. Članove Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) FBiH optužio je za nerad.

Na današnjoj sjednici u Sarajevu saopšteno je da će ovakve konferencije biti održane u svakom kantonu u Federaciji BiH.

(Merima Druškić)

Najnovije

Turski ambasador Girgin pozvao učenike iz BiH da se prijave: “Stipendije Turkiye” nude velike mogućnosti

Ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin pozvao je sve buduće studente iz Bosne i Hercegovine da...