- Advertisement -

Rudari iz FBiH nakratko obustavljali proizvodnju, bez dogovora slijedi generalni štrajk

Preporučujemo

Rudari sedam rudnika iz koncerna Elektroprivrede BiH, skupa s onima iz Rudnika mrkog uglja Banovići, jučer i danas su održali štrajkove upozorenja zbog nepostizanja dogovora sa nadležnima u vezi sa sporazumom o povećanju satnica i novog kolektivnog ugovora.

Rudari rudnika Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Đurđevik, Abid Lolić i Gračanica koji se nalaze u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH te rudari Rudnika mrkog uglja Banovići jučer i danas održali su jednosatne štrajkove upozorenja koji su podrazumijevali obustavljanje proizvodnog procesa na sat vremena.

Razlog je nepostizanje dogovora s Vladom Federacije BiH jer rudari traže novi kolektivni ugovor kroz koji insistiraju da satnica bude povećana za 20 posto, odnosno sa 2,70 na 3,24 konvertibilne marke. S druge strane, nadležni im nude povećanje od osam posto, uz mogućnost smanjenja osnovne plate od 30 posto.

“Dosad smo imali dva sastanka u Vladi FBiH i ona su išla u smjeru traženja načina kako da se riješi problem. Postoje dvije opcije – jedna je da se produži važenje starog kolektivnog ugovora uz izmjenu osnovice za obračun plate, što bi značilo povećanje plata za zaposlene u rudnicima, dok je druga da se u potpunosti usaglase stavovi o novom kolektivnom ugovoru za oblast rudarstva, koji je također u većoj mjeri usaglašen, ali dogovora o nivou povećanja plata još nema”, kazao je za Klix.ba predsjednik Sindikata radnika Rudnika uglja Kreka iz Tuzle Zuhdija Tokić.

Zahtjevi rudara, kako navodi Tokić, kristalno su jasni.

“Mislim da smo u ovom trenutku bliži produženju starog kolektivnog ugovora. Kada su u pitanju plate, sindikati ne odstupaju od zahtjeva za povećanjem u iznosu od 20 posto. Ono što nam se nudi je povećanje od osam posto i to je razlika”, dodaje Tokić.

S obzirom da dogovor nije postignut još uvijek, rudari su, jučer i danas održali dva štrajka upozorenja, kao eventualnu uvertiru u generalnu obustavu proizvodnje koja bi mogla uslijediti već u ponedjeljak.

“Štrajkovi upozorenja su zapravo upozorenja poslodavcu da ga se natjera u pronalazak rješenja, kako se ne bi došlo do potpunog obustavljanja proizvodnje. Svi rudnici su jedinstvenog stava, jer je ovo veoma ozbiljna problematika koja mora biti riješena”, nastavio je Tokić.

Val aktuelnih poskupljenja cijena, naš sagovornik navodi da rudari više ne mogu pratiti bez povećanja plata.

“Mi sada samo činimo nešto kako bismo pokušali približiti kupovnu moć rudara iz decembra prošle godine. Također, želimo spriječiti i svakodnevni odlazak radnika. Vjerujte, da nam oni odlaze iz rudnika zbog izuzetno teškog posla, koji je uz sve to i neadekvatno cijenjen, odnosno plaćen”, naglasio je Tokić.

Rudari osam rudnika iz Federacije BiH sutra neće održati štrajk upozorenja jer bi na takav način izašli iz zakonskog okvira, ali će upriličiti sastanak upravnog odbora sindikata na kojem je izvjesno najavljivanje generalnog štrajka za ponedjeljak, 23. maja ove godine.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Bečarević: BH-Gas se briše, a županije osnivaju novo preduzeće za projekat Južna interkonekcija

Stručnjak za gas i dobar poznavalac prilika na gasnom tržištu Almir Bečarević danas je upozorio javnost da se preduzeće...