Rukometaši BiH otputovali u Poreč, Šuman još uvijek ne zna 18 putnika za Norvešku

Preporučujemo

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okončala je prvi dio priprema za Evropsko prvenstvo i danas se iz Sarajeva zaputila u Poreč, gdje naše najbolje rukometaše u narednih šest dana očekuje nastavak priprema i prijateljske utakmice s Katarom i Hrvatskom.
Tokom prvog dijela priprema najviše pažnje selektor Šuman posvetio je fizičkoj spremi, dok će se u Hrvatskoj okrenuti taktičkoj pripremi.

“Završili smo prvu fazu priprema, bili smo osam dana zajedno na Ilidži. Imali smo akcenat na fizičku spremu, a sada se okrećemo taktici. Bit ćemo u Hrvatskoj šest dana. Imamo dvije utakmice i pet treninga u Hrvatskoj i posljednji dio priprema za Norvešku”, kaže selektor Bilal Šuman za Klix.ba.

- -

Još uvijek nije skratio spisak na 18 rukometaša, a tešku odluku o tome koga će ostaviti van sastava Šuman će donijeti u Hrvatskoj.

“Znamo da 18 igrača može ići u Norvešku, a nas je sada tu 22. Vidjet ćemo kako to izgleda u Hrvatskoj, a prije odlaska osmog januara ćemo znati tih 18. Svi ovi momci koji su tu su zaslužili da budu na Evropskom prvenstvu, međutim pravil su takva i morat ćemo se odlučiti za 18 igrača”, ističe Šuman.

Na Evropskom prvenstvu u norveškom Trondheimu naša reprezentacija igrat će u grupi s domaćinom Norveškom, Francuskom i Portugalom.

“Uvijek ima iznenađenja na Euru. Mi smo se okrenuli sebi, kako ćemo mi igrati. Počevši od svih faza napada, kontranapada, brzog centra. Radit ćemo još u Hrvatskoj i vidjet ćemo kako to izgleda protiv takvih ekipa, da li će to biti dovoljno. Ukoliko želimo da imamo bilo kakvu šansu sigurno da ta disciplina mora da bude, naročito u napadu, na vrhunskom nivou. Ne smijemo praviti mnogo neiznuđenih tehničkih grešaka. Moramo i mi iz kontri dati neke lakše golove. Baza je međutim u odbrani i mora biti najjači segment naše reprezentacije”, kaže Šuman.

- -

Selektor Šuman se nada da će reprezentacija u 2020. godini ostvariti i neke nove velike ciljeve.

“Želimo prije svega svima uspješnu 2020. godinu. Znam da će momci dati sve od sebe i da volje i želje ne neće nedostajati. Nadam se da ćemo u ovoj 2020. godini, pošto smo već direktno u baražu za SP, uspjeti da prvi put uvežemo Evropsko i Svjetsko prvenstvo. To je moja velika lična želja, a bez ikakve sumnje i želja naših rukometaša”, ističe Šuman.

Prvu utakmicu na Evropskom prvenstvu naša reprezentacija igra 10. januara u Trondheimu protiv reprezentacije domaćina Norveške u 20:30 sati.

Najnovije

Delegacija EU poručila vlastima BiH: Najvažniji zakoni još nisu usvojeni

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini oglasila se na mreži X gdje su istaknuli da je bilo pozitivnih...