Rusi polomili zube pred Bahmutom, grad odoljeva vojnoj sili

Preporučujemo

Ruske bespilotne letjelice napale su ukrajinske gradove, a projektili su raznijeli stambenu zgradu, no višemjesečni kopneni napad na istočni grad Bahmut mogao bi biti u zastoju pred žestokim otporom, tvrde ukrajinski i britanski vojni stručnjaci.

Ruske snage pokrenule su talas zračnih udara na sjeveru i jugu Ukrajine dok se predsjednik Vladimir Putin u srijedu opraštao od kineskog čelnika Xi Jinpinga nakon dvodnevne posjete Moskvi njegovog kolege autokrate i “dragog prijatelja”, piše Reuters.

Čvrsti otpor ukrajinskih branilaca u Bahmutu, mjestu najsmrtonosnije pješadijske bitke u Evropi od Drugog svjetskog rata, natjerao je britansku vojnu obavještajnu službu da povjeruje da bi ruski napad na grad mogao biti “iscrpljen”, navodi agencija.

Ipak, i dalje postoji opasnost da bi ukrajinski garnizon u Bahmutu mogao biti opkoljen, reklo je britansko ministarstvo odbrane u svom obavještajnom izvještaju u srijedu. Glavni stab ukrajinske vojske složio se da ruski ofanzivni potencijal u Bahmutu opada.

Bahmut je postao ključni cilj za Moskvu, koja vidi grad kao odskočnu dasku prema dovršetku svog osvajanja regije istočnog Donbasa.

U znak prkosa, ured predsjednika Volodimira Zelenskog objavio je video na kojem dijeli medalje vojnicima za koje je rečeno da se nalaze u blizini linije borbe u Bahmutu.

“Ukrajinske snage su više-manje stabilizirale situaciju u Bakhmutu, a ruske snage ne mogu ništa učiniti”, rekao je vojni analitičar Oleh Ždanov u prezentaciji na YouTubeu.

Dodao je da su možda napredovali nekoliko stotina metara sjeverno ili južno od grada, ali time zapravo ništa nisu postigli.

Tokom srijede navečer, sirene za zračnu uzbunu su se oglasile u glavnom gradu Kijevu i dijelovima sjeverne Ukrajine, a vojska je rekla da je oborila 16 od 21 samoubilačke letjelice iranske proizvodnje Shahed.

Vatrogasci su se borili s požarom u dvije stambene zgrade u južnom gradu Zaporožje, gdje su dužnosnici rekli da je najmanje jedna osoba poginula, a 33 ranjene u napadu dva projektila.

Najnovije

Bandić: Studenti ne smiju biti ping-pong loptica između Vlade KS i Univerziteta!

Pozivam Vladu Kantona Sarajevo da interveniše i osigura izvršenje ugovora koji su studenti potpisali sa Univerzitetom u Sarajevu prije...