Broj stanovnika Kanade po prvi put u historiji porastao za više od milion

Preporučujemo

Vlasti Kanade su saopštile da je po prvi put u historiji populacija ove države za samo godinu dana porasla za više od milion ljudi.
Stanovništvo zemlje povećalo se sa 38.516.138 na 39.566.248 ljudi, saopštila je kanadska statistička služba. To je također označilo najveću godišnju stopu rasta stanovništva Kanade od 2,7 posto od 1957. godine.

“Povećanje je dijelom potaknuto naporima vlade da regrutuje migrante u zemlju kako bi se ublažio nedostatak radne snage”, saopštila je kanadska Statistička služba.

Ali agencija naglašava da porast broja stalnih i privremenih imigranata mogao bi također predstavljati dodatne izazove za neke regije u zemlji u vezi sa stanovanjem, infrastrukturom i transportom, te pružanjem usluga stanovništvu.

Migracije su činile skoro 96 posto rasta stanovništva, prema statističkim podacima Kanade. Premijer Justin Trudeau uložio je napore da privuče više imigranata u zemlju. Prošle godine vlada je najavila plan da primi pola miliona imigranata godišnje do 2025. godine.

Kanadska vlada također prihvata ljude pogođene sukobima kao što su rat u Ukrajini, humanitarna kriza u Afganistanu i zemljotresi u Turskoj i Siriji 2023. godine.

Povećanje stanovništva također znači da će Kanada biti na prvom mjestu među 38 zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj po rastu stanovništva do 2022. godine, a istovremeno je i najbrže rastuća zemlja G7, saopćio je Statistički zavod Kanade.

Kada bi Kanada održavala porast od 2,7 posto svake godine, njena populacija bi se udvostručila za 26 godina.

Najnovije

Studenti iz porodica poginulih boraca i studenti bez oba roditelja koji nisu iz Sarajeva plaćat će školarinu

Studenti u Kantonu Sarajevo suočavaju se sa novim problemima. Nakon izmjene Zakona o visokom obrazovanju, diskriminisana su djeca šehida...