Rusi prezentuju vojnu moć: Na vježbu Vostok 2018. dovode 300.000 vojnika

Preporučujemo

Ruska vojna vježba Vostok 2018. će možda biti održana daleko od europskih granica, ali kako mediji prenose, trest će cijeli svijet sljedeće sedmice. Skoro 300.000 vojnika vježbat će manevre, bombardiranje, ali i elektroničko ratovanje u istočnom i zapadnom Sibiru.

Uključeni će biti svi rodovi vojske, od mornarice, zrakoplovstva i kopnenih snaga, a posebni sudionici bit će kineski vojnici, kojih će doći 3200. Zajedno će simulirati napad na neprijateljsku flotu i napad avijacije na kopno. Vojnike će rasporediti na pet različitih vojnih poligona, a zbog Japana, u vježbu nisu uključili Kurilske otoke oko kojih su u zavadi. Ovu vježbu nadgledati će 91 vojni promatrač iz 57 zemalja svijeta. Najatraktivnije dijelove prenosit će uživo na televiziji i internetu.

Geopolitički analitičari rusku vježbu vide kao preslagivanje i novo utvrđivanje snaga u Aziji i Pacifiku. NATO u listopadu i studenom imaj vježbu na sjeveru Norveške. Rusi zbog vježbe na njihovoj granici tvrde da je sjever Europe postao vojni poligon. Posljednja ovako velika vježba održao je SSSR 1981. Zvala se Zapad-81 i u njoj su sudjelovali kijevski, bjeloruski i pribaltički vojni okruzi. U toj vježbi sudjelovalo je 100.000 vojnika.

Najnovije

Oprezno danas! Meteorolozi izdali narandžasto upozorenje – pročitajte i prognozu do srijede

Meteorolozi su za danas izdali 'narandžasto upozorenje'zbog obilnih padavina koje se očekuju u BiH. Kako navode, obilnije padavine očekuju se...