Rusija i Kina će pokušati spriječiti pokušaje sabotaže iranskog nuklearnog sporazuma

Preporučujemo

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je rekao da se s kineskim kolegom dogovorio da će Moskva i Peking pokušati spriječiti bilo kakav američki pokušaj sabotaže iranskog nuklearnog sporazuma, prenosi ruska državna novinska agencija TASS.

“Protivimo se reviziji tog sporazuma, smatramo kontraproduktivnim pokušati svesti na nulu dugogodišnje međunarodne pregovore između Irana i šest vodećih sila svijeta”, prenosi TASS riječi Lavrova nakon razgovora s Wang Yijem u Pekingu.

- -

“Opstruirat ćemo pokušaje sabotaže tog sporazuma koji je dio rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a”, kazao je Lavrov.

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je u subotu da je iranska agencija za atomsku energiju spremna poduzeti “očekivane i neočekivane” poteze ako SAD istupi iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, kako prijeti američki predsjednik Donald Trump.

“Naša Organizacija za atomsku energiju je u potpunosti spremna… poduzeti akcije koje oni očekuju i koje oni ne očekuju”, rekao je Rohani, ne ulazeći u pojedinosti, u govoru koji je prenosila državna televizija, govoreći o mogućoj Trumpovoj odluci da idući mjesec istupi iz međunarodnog sporazuma.

Sporazum Irana, SAD-a i pet drugih velesila nametnuo je ograničenja iranskom nuklearnom programu u zamjenu za ukidanje sankcija.

- -

Trump smatra da je to jako loš sporazum. U januaru je postavio ultimatum Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj da ga poboljšaju ili će SAD ponovno uvesti sankcije Iranu.

Rok istječe 12. maja kada će američke sankcije ponovno stupiti na snagu ako Trump ne odluči drugačije. Iran je poručio da će se pridržavati sporazuma sve dok to budu činile i druge strane, ali će ga “poderati” ako se Washington povuče, prenosi index.hr.

Najnovije

Izdate preporuke poslodavcima: Savjetuje se prekid rada na otvorenom između 12 i 17 sati

Uz toplotni val koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu, bilježi se značajan porast intervencija. Građanima je savjetovano da izbjegavaju aktivnosti...