Rusija podiže zaštitnu kupolu iznad nuklearne elektrane Zaporožje

Preporučujemo

Kupola se podiže iznad skladišta za istrošeni nuklearni otpad u nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugu Ukrajine kako bi se zaštitila od granatiranja i dronova, izjavio je u subotu zvaničnik koga je postavila Rusija.

Video snimak koji je objavio Vladimir Rogov, zvaničnik koga je imenovala Moskva u ukrajinskoj pokrajini Zaporožje, prikazuje radnike kako postavljaju zaštitnu kupolu od onoga što izgleda kao neka vrsta prozirne ploče na žicama iznad desetaka betonskih cilindara visokih oko pet metara.

- -

– Za sada će štititi od gelera i improviziranih eksplozivnih naprava izbačenih iz dronova. To će, međutim, kasnije biti značajno – kazao je.

Borbe oko najveće evropske nuklearne elektrane tokom deset  mjeseci sukoba izazvale su strahovanja od moguće nuklearne katastrofe u stilu Černobilja. I Kijev i Moskva međusobno se optužuju za nepromišljeno granatiranje elektrane, čijih je šest reaktora isključeno.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u utorak u razgovoru s novinarima da Rusija ostaje u kontaktu sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), koja pokušava da posreduje u demilitarizovanoj zoni oko elektrane.

Mihail Uljanov, stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču, izjavio je u subotu državnoj novinskoj agenciji TASS:

– Vjerovatno je prerano reći da se približavamo sporazumu, i ne bih predviđao vrijeme završetka pregovaračkog procesa – prenosi Reuters.

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...