Članice EU-a za hitno smirivanje situacije na Kosovu i nastavak dijaloga

Preporučujemo

Članice Europske unije podržavaju izviješće visokog predstavnika Europske unije za vanjsku politiku Josepa Borrella i stav da se žurno obustavi napetost na sjeveru Kosova, uz neodgodivi nastavak dijaloga Beograda i Prištine na temelju “prijedloga EU za zaokruženo rješenje odnosa dvije strane kojim se ne predviđaju rokovi”, javlja agencija Beta.

Kako su toj agenciji prenijeli diplomatski dužnosnici u Bruxellesu, EU, njezine članice i posrednici u dijalogu, kao i američki partneri smatraju kako se mora učiniti prodor ka rješenju za spornu situaciju oko Kosova zato što više nema vremena i zbog “prelijevanja upliva ukrajinskog rata i na Balkan, gdje Rusija vidljivo djeluje”.

- -

Šefovi država ili vlada EU-a su na zasjedanju u Bruxellesu primili na znanje rezultate najnovijeg razgovora posebnog predstavnika Europske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka s kosovskim premijerom Abinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Beograd i Priština, kako je rečeno, moraju imati na umu da bi novo zaoštravanje i nasilje zakočilo dijalog i krivce dovelo do toga da budu isključeni iz procesa pridruživanja Uniji.

Na zasjedanju lidera EU-a nije bilo rasprave o Kosovu jer to nije bilo ni predviđeno pa nema ni stava o tome u zaključcima summita Unije, ali je “snažno osjećanje u EU da se hitno mora spriječiti zaoštravanje, te smiriti napetost i nastaviti nesmanjeno posredovanje Borrella i Lajčaka”, rekli su europski izvori.

Na pitanje nudi li “europski, odnosno dopunjeni njemačko-francuski prijedlog” neko rješenje ne samo s načelima, već i preciznim ustrojstvom i očekivanjima da se postigne u neko dogledno vrijeme, europski diplomati su uzvratili da se “iz vrlo razumljivih razloga, nikakve pojedinosti neće iznositi na vidjelo, ali to se mora postići što je prije, premda bez ikakvih rokova koji bi samo otežali pregovore”.

- -

Trenutno je situacija na sjeveru Kosova relativno mirna i “vjerujemo da su Vučić i Kurti izgleda shvatili da nikako za njih neće biti dobro ako bi došlo do novog zaoštravanja”, rečeno je.

Najnovije

Iz hotela Central demantuju Čengića zbog izjave o kiriji: Pokušava da na nezakonit način raskine ugovor

  Nakon intervjua načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića u Klix studiju s Emelom u kojem je govorio o ugovornom...