Rusija tvrdi da ne planira novu mobilizaciju, navodno ima dovoljno regruta i dobrovoljaca

Preporučujemo

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da ne planira drugi talas mobilizacije, jer navodno ima dovoljno dobrovoljaca i regruta koji su ranije pozvani, prenosi ruska državna novinska agencija RIA Novosti , pozivajući se na rusko Ministarstvo odbrane.

“Nema drugog talasa mobilizacije u planovima Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije. Oni koji su već pozvani pod djelimičnu mobilizaciju i dobrovoljci sasvim su dovoljni za izvršavanje postavljenih zadataka”, navodi se u saopćenju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o proljetnoj regrutaciji, koji obično počinje 1. aprila i traje do 15. jula.

Rusija provodi dva ciklusa regrutacije godišnje, a proljetni ciklus regrutacije obično uključuje 134.000 ruskih muškaraca.

Američki Institut za proučavanje rata tvrdi da bi Rusija mogla iskoristiti kapacitete Bjelorusije za obuku da podrži povećanje broja regruta za 13.000.

Najnovije

Fotografija s protesta u Srbiji “potresla” Brnabić: Ja sam “ćale” i ne znam ovo objasniti sinu

Premijerka Srbije Ana Brnabić objavila je jednu od fotografija sa jučerašnjeg protesta u Beogradu na kojoj je obješen lutak...