Ruska formula terora: Kijev bez struje i vode

Preporučujemo

Predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za “zločine protiv čovječnosti” nakon što je nova serija raketnih napada izazvala nestanak struje u Ukrajini.

Zelenski je Vijeću sigurnosti UN-a putem videolinka rekao da je ruska “formula terora” prisilila “milione ljudi da ostanu bez opskrbe energijom, bez grijanja, bez vode” na hladnoći ispod nule.

U udarima je ubijeno najmanje sedam ljudi, objavila je Ukrajina. Nuklearne elektrane su isključene.

Tri elektrane koje su još uvijek pod kontrolom Ukrajine isključene su iz mreže, a elektrana u Zaporožje – najveća u Evropi – bila je prisiljena ponovno se osloniti na dizelske generatore za napajanje svojih rashladnih sistema i ključne sigurnosne opreme.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izrazila je veliku zabrinutost zbog elektrane Zaporožje pod ruskom kontrolom, koja je oštećena granatiranjem.

Susjedna Moldavija također je u srijedu doživjela velike nestanke struje, ali nije bila direktno pogođena. S približavanjem zime Moskva je pojačala udare na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Dužnosnici kažu da su ruski raketni napadi na elektrane prouzročili “kolosalnu” štetu i ostavili da više od polovine državne mreže treba popravak.

Zelenski je kasno u srijedu rekao da je situacija u Kijevu i dalje “vrlo teška” i da će se napori nastaviti tokom noći da se uspostavi električna energija. Gradonačelnik Vitalij Kličko rekao je da najmanje 80 posto stanovnika glavnog grada nema struju niti tekuću vodu.

No Zelenski je rekao da su neki drugi gradovi pogođeni ruskim projektilima uspjeli vratiti struju, uključujući Lavov, Odesu i Čerkasi.

Američka ambasadorica pri UN-u, Linda Thomas-Greenfield, rekla je da ruski predsjednik Vladimir Putin “koristi zimu kao oružje” kako bi nanio veliku patnju.

“Nakon problema na bojnom polju, Moskva sada usvaja kukavičku i nehumanu strategiju kojom kažnjava ukrajinske muškarce, žene i djecu”, rekla je.

U južnoj regiji Zaporožje, novorođenče je ubijeno kada je projektil pogodio porodilište, saopćile su hitne službe. General Valerij Zalužnij – zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga – rekao je da je Moskva lansirala 67 krstarećih projektila, a da je protivzračna obrana uspješno presrela 51.

Rusija je također ponovno koristila jurišne bespilotne letjelice, rekla je ukrajinska vojska.

Najnovije

Dodik o tvrdnjama Albina Kurtija: RS nikada neće dozvoliti da BiH prizna Kosovo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska dio međunarodnog prava, potvrđena na najvišem nivou...