Presuda u slučaju Zijad Mutap i drugi: Porodica Memić nastavlja borbu za istinu

Preporučujemo

Sudija Suda BiH Branko Perić danas će objaviti prvostepenu presudu Zijadu Mutapu, Alisi Mutap-Ramić, Hasanu Dupovcu, Zijadu Mutapu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću.

Tužilaštvo BiH ih je optužilo za krivična djela Organizovani kriminal – protuzakonito posredovanje, pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela iz člana, spriječavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

Riječ je o slučaju u kojem je optužnica potvrđena 19. jula 2021. godine, a 7. oktobra je počelo suđenje.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Zijad Mutap organizirao grupu za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život dana 08.02.2016. godine, usljed kojih povreda je preminuo, a grupi su kao članovi pristupili optuženi Hasan Dupovac, Alisa Ramić (rođ. Mutap), Josip Barić i Muamer Ožegović, pa su prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

Tokom suđenja saslušano je 65 svjedoka od kojih je veliki broj bio zaštićen. Svjedočenja su se odnosila na kobnu noć 8. februara 2016. godine, ali i ono što je uslijedilo mjesecima kasnije.

Smrt Dženana Memića nije rasvijetljena više od 6,5 godina, a porodica mladića je više od 20 puta organizirala proteste.

Ni dva sudska postupka na Kantonalnom sudu u Sarajevu nisu razjasnile ko je kriv za smrt mladića i kako je zadobio povredu na glavi koja je bila kobna.

Vrhovni sud FBiH donio je presudu u julu 2021. godine kojom je oslobodio Ljubu i Bekriju Seferovića krivice za saobraćajnu nesreću i spriječavanje dokazivanja, a sudsko vijeće je u presudi navelo da se događaj nije desio na način kako je opisan u optužnici Tužilaštva BiH.

Dva vještaka medicinske struke Željko Karan i Hamza Žujo istakli su da je mladić imao sljepoočnu povredu glave, a ne potiljačnu kako je navedeno u optužnici.

Tužilaštvo BiH void još jednu istragu za ubistvo Dženana Memića, a kojom su obuhvaćeni Dalida Burzić, Meris Ćato, Vahid Ćosić, nekoliko policajaca…

Porodica Memić poručila je da će svoju borbu za istinu nastaviti kakva god bude presuda.

Najnovije

Dodik o tvrdnjama Albina Kurtija: RS nikada neće dozvoliti da BiH prizna Kosovo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska dio međunarodnog prava, potvrđena na najvišem nivou...