Uz posredovanje Brisela Srbija i Kosovo postigli dogovor o registarskim tablicama

Preporučujemo

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Josep Borrell objavio je u srijedu navečer da je postignut dogovor Srbije i Kosova u vezi registarskih tablica.

“Sa velikim zadovoljstvom mogu da saopštim da su se glavni pregovarači Kosova i Srbije uz posredovanje EU dogovorili o mjerama za izbjegavanje dalje eskalacije i da se u potpunosti koncentrišu na prijedlog za normalizaciju svojih odnosa”, naveo je.

Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova Kosova, a Kosovo će obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila.

“Pozvat ću strane u narednim danima da razgovaraju o narednim koracima”, dodao je.

Glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, razgovarali su u Briselu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Borelj u saopštenju dostavljenom medijima dodaje da će “EU obezbijediti da se ključna pitanja i principi u vezi sa normalizacijom obrađuju u kontekstu prijedloga” i dodaje da dvije strane “razumiju da svi prethodni sporazumi o dijalogu moraju biti sprovedeni”.

On će, kako je najavio, u narednim danima pozvati Srbiju i Kosovo na razgovor o narednim koracima u okviru prijedloga “sa ciljem da se predstave rezultati sljedeće Specijalne grupe za normalizaciju sa Kosovom i sljedeće ažuriranje poglavlja 35 za Srbiju”.

“U slučaju opstrukcije bilo koje strane, EU kao posrednik može prekinuti proces”, poručio je Borelj.

Borelj najavljuje da će on i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nastaviti “da olakšavaju proces normalizacije odnosa i redovno obavještavaju države članice EU i partnere o napretku koji su strane postigle”.

Najnovije

Dodik o tvrdnjama Albina Kurtija: RS nikada neće dozvoliti da BiH prizna Kosovo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska dio međunarodnog prava, potvrđena na najvišem nivou...