Ruske vlasti ucjenjuju i prisiljavaju afričke migrante i studente da se bore u Ukrajini

Preporučujemo

Rusija prisiljava hiljade afričkih migranata i studenata da se pridruže u njihovim ratnim naporima protiv Ukrajine, objavio je Bloomberg u nedjelju, pozivajući se na ocjene evropskih zvaničnika.

Prema Bloombergovom izvještaju, ruski zvaničnici su zaprijetili da neće obnoviti vize afričkim radnicima migrantima i studentima ako se ne pridruže ruskim oružanim snagama.

- -

Nekim afričkim radnicima čak je zaprijećeno deportacijom ako ne pristanu da se bore u Ukrajini, rekao je jedan evropski zvaničnik. Drugi su pribjegli podmićivanju ruskih zvaničnika kako bi se klonili sukoba, navodi se u medijima.

Rusija koristi svoju zatvorsku populaciju kako bi podstakla svoje ratne napore. U praksi, Rusija je regrutovala toliko zatvorenika da je počela da zatvara neke od svojih zatvora.

Lokalni zvaničnik rekao je zakonodavcima u martu da su neki zatvori morali biti zatvoreni zbog “jednokratnog velikog smanjenja broja osuđenika”, prema ruskom listu Komersant.

Regrutacija migrantske populacije mogla bi da izvrši dodatni pritisak na rusku ekonomiju, koja se bori sa ozbiljnim nedostatkom radne snage.

- -

“Nezaposlenost je tri posto, a u nekim regijama čak i niža. To znači da praktično više nema radnika u privredi”, rekla je guvernerka ruske Centralne banke Elvira Nabiullina poslanicima u novembru.

Najnovije

Guterres: Svijet ne može sebi priuštiti da Liban postane nova Gaza

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izrazio je duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija između Izraela i libanske grupe...