- Advertisement -

Ruski i ukrajinski pregovarači: Prekid vatre se mora poštovati

Preporučujemo

Ruski i ukrajinski pregovarači su razgovarali tokom jučerašnjeg dana u Parizu složivši se da se trajni prekid vatre na istoku Ukrajine, koji je potpisan 2015. godine, mora “bezuslovno” poštovati.

Nakon pregovora uslijedilo je saopćenje iz Jelisejske palate, a medijima su se obratili i pregovarači iz Moskve.

Glavni pregovarač Rusije Dmitrij Kozak je naglasio da se primirje mora poštovati “bezuslovno”, ali da su mnoga druga pitanja u istočnoj Ukrajini i dalje ostala neriješena, piše CNN.

– Složili smo se da, bez obzira na različita odstupanja sporazuma iz Minska, koji postoji između Ukrajine i regiona Donjeck i Lugansk, primirje u Donbasu mora da se poštuje bezuslovno – rekao je Kozak.

Zapadni zvaničnici nastavljaju da se zalažu za diplomatsko rješenje tenzija kroz punu implementaciju sporazuma iz Minska – protokola o prekidu vatre koji su obje zemlje potpisale.

Tenzije između Moskve i Kijeva su na najvišem nivou u posljednjih nekoliko godina, koje prati gomilanje ruskih trupa u blizini zajedničkih granica dvaju bivših sovjetskih republika – što podstiče strahove da bi Rusija mogla pokrenuti invaziju.

Pročitajte:  Rusija će sutra prestati isporučivati struju Finskoj
- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Vučić: Najžešći pritisci po pitanju Kosova, imamo velike probleme

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nalazimo u specifičnoj situaciji po pitanju svih dešavanja na i...