Šabić: Rukovodstvo BHRT-a po nalogu politika želi stati u kraj FTV-u

Preporučujemo

Generalni direktor RTV Federacije BiH Džemal Šabić izjavio je danas da uzrok problema oko finansiranja javnih servisa leži u činjenici da politike na vlasti i centri moći žele ukinuti mogućnost da na televiziji uopće bude prikazano mišljenje neke druge strane.

Obraćajući se kao uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi “Eutanazija Federalne TV” Šabić je podsjetio da su sadašnji problemi počeli prije par mjeseci kada je Uprava BHRT-a na čelu s direktorom Belminom Karamehmedovićem i tri člana Upravnog odbora koji dolaze iz političkih kabineta odlučila da ne potpiše produženje ugovora s Elektroprivredom BiH o naplati RTV takse, koji je prethodnih sedam godina omogućavao da BHRT i FTV prežive vrlo pristojno.

- -

Šabić je uvjeren da su to učinili u dogovoru s aktuelnim strukturama na vlasti u Federaciji i time su oba javna servisa za dva mjeseca pretrpila štetu od 5,6 miliona KM.

Tvrdi da motiv BHRT-a nije bio prikupljanje više sredstava drugačijom raspodjelom naplate već provođenje odluka određenih centara moći da se FTV-u stane u kraj.

Šabić je istakao da će FTV istrajati na idealima slobodnog novinarstva bez podaničkog odnosa prema bilo kojoj politici bila ona na vlasti ili u opoziciji.

Smatra da bi se morali vratiti na Zakon o javnom RTV servisu koji bi trebao uspostaviti Koorporaciju ili ga reformisati na nekim zdravim osnovama kako bi se sva tri javna servisa mogla priključiti tokovima slobodnog svijeta.

- -

Urednica političkog magazina “Mreža” na FTV-u Nevzeta Koljenović naglasila je da ta medijska kuća nikad nije niti će raditi u interesu bilo koje političke stranke i možda su zbog takvog načina rada problem mnogima, ali ih neće zaustaviti.

Urednik dijaloške emisije “Odgovorite ljudima” na FTV-u Darjan Babić rekao je da mu je posljednja izjava jednog od lidera “Trojke” kako treba smijeniti rukovodstva oba javna servisa da bi se pratila njihova politika dala još više entuzijazma da u emisiju i dalje poziva i ljude iz opozicije i one koji kritički razmišljaju.

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...