SAD, Poljska i Mađarska na listi ‘demokratija koje nazaduju’

preporučujemo

Velika većina demokratskih vlada nazaduje, dok autokratski režimi postaju “još drskiji u represiji”, navodi se u godišnjem izvještaju Međunarodnog instituta za demokratiju i izbornu pomoć (International IDEA).

Utvrđeno je da se broj nazadujućih demokratija udvostručio u protekloj deceniji, a posebno se spominje situacija u Sjedinjenim Državama, kao i zemljama Evropske unije poput Mađarske, Poljske i Slovenije.

Švedski istraživački centar upozorio je da se SAD i neke istočne članice EU suočavaju s padom građanskih sloboda i drugih sloboda. U isto vrijeme, u Aziji, prvenstveno autoritarni režim u Kini baca sve veću sjenku na ostatak svijeta.

– Pandemija je proširila već postojeći jaz između demokratija s visokim performansama u zapadnoj Evropi i onih slabijih u centralnoj i istočnoj Evropi – rekao je Sam Van Der Staak, šef Međunarodnog Instituta IDEA za Evropu.

Pročitajte:  U napadu na božićnu povorku poginulo pet, a povrijeđeno 40 osoba

Najnovije

Turski mediji: Policija otkrila bombu, spriječen napad na Erdogana

Turske obavještajne službe osujetile su večeras pokušaj napada na predsjednika Recepa Tayipa Erdogana, prenose turski mediji. Eksplozivna naprava pronađena je...