SAD: Rusija i Sirija pokušavaju uništiti dokaze hemijskog napada

Preporučujemo

SAD su objavile jučer da imaju vjerodostojne informacije da Rusija i Sirija zajedno rade na tome da uspore ulazak inspektora Organizacije za zabranu hemijskog oružja kako bi uklonili dokaze o korištenju kemijskog oružja u Dumi.

“Imamo vjerodostojne informacije koje ukazuju da Rusi sarađuju sa sirijskim režimom kako bi onemogućili i usporili pristup inspektora Dumi. Rusi sa sirijskim režimom rade na tome da očiste lokacije napada i uklone inkriminirajuće dokaze o upotrebi hemijskog oružja”, izjavila je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

- -

Ona je dodala kako inspektori još nisu stigli u Dumu. Inspektori Organizacije za zabranu hemijskog oružja stigli su u Damask još u subotu s ciljem da istraže je li se 7. aprila dogodio napad hemijskim oružjem u Dumi, gradu u blizini Damaska koji su držali pobunjenici. Pobunjenici su se predali neposrednog nakon napada u kojem je, prema izvještajima s terena, smrtno stradalo između 40 i 70 ljudi.

Iako su Sirija i Rusija pozvale inspektore u Dumu, još uvijek im nisu omogućili slobodan i siguran pristup mjestu napada, piše index.hr.

Nakon što su im pristup prvih nekoliko dana uskratili pod izlikom da nije siguran zbog vojne akcije SAD-a i saveznika, koja nije gađala ciljeve na tom području, u utorak su konačno trebali ući u Dumu.

Međutim, to se opet nije dogodilo. Kada je sigurnosna izvidnica UN-a za Dumu u utorak krenula u pregled potencijalnog mjesta napada, na njih je pucano, zbog čega su se bili prisiljeni povući.

- -

“Ekipa se vratila u Damask”, naveo je generalni direktor OPCW-a Ahmet Uzumcu u priopćenju. Zapadne zemlje su za napad hemijskim oružjem optužile vladajući režim Bašara al-Asada, te su subotu ujutro SAD, Britanija i Francuska izvršili zračne udare na postrojenja hemijskog oružja u Siriji.

Najnovije

Izraelski general: Iran je supersila u dronovima i raketama, ali ne i u odbrambenom smislu

Izraelci tvrde da bi njihova zemlja imala malo problema s pogađanjem ciljeva unutar Irana ako odluči direktno odgovoriti na...