SAD tražile ogromno povećanje budžeta zbog prijetnji iz Rusije i Kine

Preporučujemo

Citirajući povećanje prijetnji iz Kine i Rusije, Pentagon je tražio ogromno povećanje budžeta vojske za 2019. godinu, tražeći od Kongresa da odobri budžet od 686 milijardi dolara, što će biti jedan od najvećih budžeta u američkoj historiji.

U isto vrijeme, Trumpova administracija je predložila smanjenje budžeta za međunarodnu diplomatiju i pomoć u inostranstvu. Predsjednik Trump rekao je kako će američka vojska biti najjača do sada.

- -

Budžet Ministarstva odbrane SAD iznosi 686 milijardi dolara, što je povećanje od 80 milijardi dolara od prošle godine, a Pentagon navodi kako je razlog tome prvobitno odbrana od Rusije i Kine.

“Veliko takmičenje moći, ne terorizam, postali su glavni izazovi za američku sigurnost i opstanak”, rekao je zamjenik Ministarstva odbrane David L. Norquist.

“Jasno je da Kina i Rusija žele oblikovati svijet sa njihovim autorativnim modelom – dobivanjem veta autoriteta nad nacionalnim ekonomskim, diplomatskim i sigurnosnim odlukama”, dodao je.

Ovaj budžet podrazumijeva i B-21 bombarder, kao eventualnu zamjenu za B-2s te se nastavlja i razvoj podmornica kako bi se povećala nuklearna sposobnost.

- -

Ovaj prijedlog budžeta podrazumijeva povećanje pripadnika vojske za 25,900 novih članova do 2023. godine, dopuštajući i Ministarstvu odbrane SAD da popunjava jedinice, regutuje pilote i sajber eksperte.

Trupe bi također trebale dobiti i povećanje plata za 2,6 posto do 2019. godine, što bi bilo najveće povećanje od 2010. godine.

(Ines Sandžaktarević)

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...