- Advertisement -

SAD tražile ogromno povećanje budžeta zbog prijetnji iz Rusije i Kine

Preporučujemo

Citirajući povećanje prijetnji iz Kine i Rusije, Pentagon je tražio ogromno povećanje budžeta vojske za 2019. godinu, tražeći od Kongresa da odobri budžet od 686 milijardi dolara, što će biti jedan od najvećih budžeta u američkoj historiji.

U isto vrijeme, Trumpova administracija je predložila smanjenje budžeta za međunarodnu diplomatiju i pomoć u inostranstvu. Predsjednik Trump rekao je kako će američka vojska biti najjača do sada.

Budžet Ministarstva odbrane SAD iznosi 686 milijardi dolara, što je povećanje od 80 milijardi dolara od prošle godine, a Pentagon navodi kako je razlog tome prvobitno odbrana od Rusije i Kine.

“Veliko takmičenje moći, ne terorizam, postali su glavni izazovi za američku sigurnost i opstanak”, rekao je zamjenik Ministarstva odbrane David L. Norquist.

“Jasno je da Kina i Rusija žele oblikovati svijet sa njihovim autorativnim modelom – dobivanjem veta autoriteta nad nacionalnim ekonomskim, diplomatskim i sigurnosnim odlukama”, dodao je.

Ovaj budžet podrazumijeva i B-21 bombarder, kao eventualnu zamjenu za B-2s te se nastavlja i razvoj podmornica kako bi se povećala nuklearna sposobnost.

Ovaj prijedlog budžeta podrazumijeva povećanje pripadnika vojske za 25,900 novih članova do 2023. godine, dopuštajući i Ministarstvu odbrane SAD da popunjava jedinice, regutuje pilote i sajber eksperte.

Trupe bi također trebale dobiti i povećanje plata za 2,6 posto do 2019. godine, što bi bilo najveće povećanje od 2010. godine.

(Ines Sandžaktarević)

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Od danas djelomično zatvorena raskrsnica na Alipašinom Polju kod ASA-e

Na raskrsnici sarajevske ulice Bulevar Meše Selimovića, kod ASA-e na Alipašinom Polju, od danas je na snazi djelomična obustava...