Tokić: Potpisivanje Deklaracija RS i Srbije je nastavak politike agresije na državu BiH

preporučujemo

Sejfudin Tokić predsjednik Bošnjačkog pokreta u ime ove političke organizacije, upozorio je da planrano potpisivanje Deklaracije Srbije i RS o zaštiti i opstanku srpskog naroda koja se odnosi i na pokušaj obezbjeđivanja jedinstvenih nastavnih planova u osnovnim školama entiteta RS i R Srbije, predstavlja grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i svojevrsni diplomatski skandal u kome bh.entitet RS se pokušava prikazati kao zasebna država i to kao ekskluzivna država srpskog naroda i pravoslavne vjere.

Bošnjački pokret ukazuje na činjenicu da ovakve aktivnosti vodstva Srbije predstavljaju nastavak velikosrpske politike i opasan pokušaj da se žrtvama srpskog genocida nad Bošnjacima 92-95. nametne historija i nacionalna geografija pisana od onih koji su kreirali, posticali i izvršili najveće ratne zločine na tlu Europe poslije Hitlerovog nacističkog režima.

Bošnjački pokret zahtijeva od OHR-a i Misije OSCE u BiH da spriječe ovakvu antidejtonsku aktivnost oligarhija Vučića i Dodika i tako ispune svoje obaveze koje proističu iz Mirovnog sporazuma potipsanog 1995. godine.

Istovremeno Bošnjački pokret zahtijeva od Predsjednišva BiH i Vijeća ministara da poduzmu aktivnosti na zaštiti suvereniteta države BiH koja se ovim činom grubo narušava, nametanjem obrazovnog sistema susjedne države djeci svih nacionalnosti koji žive za teritoriji manjeg bh. entiteta.

Ovakav potez vodstva Srbije i M. Dodika snažno destabilizira region i Bošnjački pokret pokrenuće niz aktivnosti na sprečevanju provedbe ovih antidejtonskih aktivnosti u obrazovnom sistemu države BiH, kaže Tokić.

Najnovije

Da li se u Sarajevu preko veze vakciniše Pfizerovom vakcinom?

Kod koordinatora za vakcinaciju u Kantonu Sarajevo Ademira Spahića smo provjerili navode da se pojedinci "preko veze" vakcinišu vakcinama...