- Advertisement -

Sadik Ahmetović: Država hitno mora formirati operativni štab čime bi prihvat migranata bio kontrolisan

Preporučujemo

Kao članica UN, Bosna i Hercegovina se još u septembru 2016. godine obavezala da poštuje načela Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima, međutim, vladajuće strukture u našoj zemlji ponašaju se kao da za njih pravila ne važe.

U jeku migrantske krize i sve većeg priliva izbjeglica u Bosnu i Hercegovinu, mi ne da nemamo spremne konkretne mjere i instrumente kojima bismo reagovali po pitanju ovog problema, već nismo u stanju ispoštovati osnovna načela deklaracije koju smo podržali, a kojom se pozivaju sve zemlje članice UN da štite ljudska prava izbjeglica, podstaknu humanitarnu pomoć, povećaju prijem izbjeglica i obezbijede im obrazovanje, čak pronađu i adekvatan posao.

Ne smijemo zaboraviti da su ovo samo neke u nizu obaveza koje smo preuzeli na sebe, te se moramo i ponašati u skladu sa tim principima. Nama niko neće „crtati“ šta trebamo preduzeti i objašnjavati nam korak po korak šta nam je činiti. Bosna i Hercegovina se nalazi u periodu ozbiljne migrantske krize, koja iz dana u dan donosi sve više problema i koja zahtjeva urgentnu reakciju nadležnih institucija, kako bi se, bar donekle, ovaj problem držao pod kontrolom.

Susjedne zemlje su kroz ovu fazu prošle još prošle godine i bilo je za očekivati da će se Balkanska ruta ponovo aktivirati i da je samo pitanje vremena kada će izbjeglice, preko BiH, tražiti put ka zemljama EU. Međutim, niti preporučeni instrumenti djelovanje od strane UN-a, UNHCR-a, EU i ostalih međunarodnih intitucija, niti iskustva susjeda, nisu nam bili dovoljni da na vrijeme zauzmemo stav i pripremimo se za ono što nas je očekuje.

Minut do 12 je odavno prošao, sada je već 12.05 kada je u pitanju reakcija na migrantsku krizu. Nema vremena za optuživanja, žalopojke i prazne priče o tome zašto se o nekim stvarima nije mislilo ranije, kada je i trebalo.

Država po hitnom postupku treba i mora formirati operativni štab, sastavljen od državnih institucija, entiteta i kantona, čime bi prihvat migranata bio kontrolisan, što je jedan od osnova za stabilizaciju situacije. Takođe, Bosna i Hercegovina izbjeglicama mora pružiti prihvat u skladu sa međunarodnim konvencijama, obezbijediti im smještaj i uslove za život. Samo na taj način država bi svojim institucijama kontrolisala ulazak i boravak migranata u našoj zemlji.

Istina je da su građani u strahu zbog pojedinačnih ekscesa i ispada, koji su samo posljedica zakašnjele reakcije vlasti u BiH. Na ljude koji bježe od rate ne treba stavljati negativan fokus, a naročito ga ne bismo trebali stavljati mi u BiH, koji vrlo dobro znamo šta znači napustiti svoje ognjište i praznih ruku krenuti u nepoznatom pravcu, kako bi sačuvali živu glavu i pronašli mir. Moramo imati razumijevanja i pokazati saosjećanje za te ljude, jer njima je sigurno najteže što su tu, što umjesto u svom krevetu spavaju na klupi u parku ili u nekom šatoru.

Ovaj problem nije nerješiv, samo traži hitnu reakciju države, koja ne podrazmijeva djelovanje sutra ili kroz nekoliko dana, već odmah danas. Ne smijemo tražiti odstupnicu i izmišljati razloge kako ne bismo odmah poduzeli konkretne korake ka stabilizaciji situacije po pitanju migranata. EU, UN, UNHCR niti jednu zemlju koja je prošla kroz ovu fazu nisu ostavili na cjedilu i samo je na nama da li ćemo ih pozvati u pomoć, kako bi i međunarodne institucije uzele učešće u rješavanju migrantske krize u BiH.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Asfaltira se dio trase Marša mira

Marš mira, pješački pohod stazama kojim su se Podrinjci u julu 1995. godine probijali ka slobodnoj teritoriji, nakon dvije...