Safet Softić: Niko ne može privatizovati stranku

Preporučujemo

Potpredsjednik SDA Safet Softić komentarisao je danas dešavanja u toj stranci nakon smjene premijera Bege Gutića i Vlade Tuzlanskog kantona.

Nakon smjene Gutića i Vlade TK, SDA je u nekoliko općina u Tuzlanskom kantonu uvela povjereništva.

- -

“Odluke u Kantonalnom odboru SDA u Tuzlanskom kantonu su vrlo svjesne odluke predsjedništva stranke. Niko ne može privatizovati stranku, javna preduzeća ni Vladu”, kazao je Sofitć danas.

“Aktuelna dešavanja u KO SDA u Tuzlanskom kantonu su dio obračunavanja stranke sa lošim stvarima u vlastitim redovima”, naveo je on, piše N1.

Softić je pojasnio da SDA neće dozvoliti da se bilo ko stavlja iznad stranke, iznad države i da ucjenjuje stranku. Softić je dodao da je SDA još u novembru prošle godine najavila pročišćavanje vlastitih redova i da su posljednja dešavanja u TK ali i Kantonu Sarajevo, nakon ostavke premijera Elmedina Konakovića na članstvo u stranci, dio plana stranke da se pred izbore obračuna sa lošim stvarima u sopstvenim redovima.

Softić je kazao kako očekuje da se situacija u TK vrlo brzo razjasni kao i u KS, ali i podcrtao da bi rezultati mogli biti pozitivni, u vidu izbornog rezultata SDA na predstojećim izborima.

- -

Na pitanje da li očekuje jos ovakvih situacija, u nekim drugim sredinama, Softić je rekao da ne očekuje te da je mala vjerovatnoća da se slično nešto desi u nekom od drugih KO SDA.

Do smjene Vlade TK i premijera Gutića je došlo zbog sukoba dvije struje unutar stranke. Jedna na čelu sa Begom Gutićem, druga na čelu sa Mirsadom Kukićem, nedavno smijenjenim predsjednikom KO SDA Tuzla.

Nakon smjene Gutića, na hitnoj sjednici imenovana je nova kantonalna vlada, a za novog premijera izabran je Jakub Suljkanović, koji je u prošlom sazivu kantonalne vlade obnašao funkciju ministra finansija.

Imenovani su i novi ministri, neki od njih su iz saziva prošle vlade, a neki su njeni novi članovi.

Ministri iz prethodnog saziva, koji su ostali u novom, odnosno koji su ponovo imenovani su ministar unutrašnjih poslova TK Husein Topčagić, ministrica pravosuđa i uprave TK Ivana Kulić i ministar privrede Osman Puškar.

Ministri iz Saveza za bolju budućnost iz prethodnog sazivu Vlade također su ostali u novom sazivu, pa je tako novi-stari ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović, zdravstva Bahrudin Hadžiefendić, te trgovine, saobraćaja i turizma Mirsad Gluhić.

Novi ministri u Vladi TK su ministar finansija Miralem Nuhanović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mufid Klinčević, ministrica za kulturu, sport i mlade Slavena Voinović, te ministar za boračka pitanja Enes Gegić.

Ministri za prostorno uređenje i zaštitu okolice, te za rad i socijalnu politiku bit će imenovani naknadno.

Novi sastav kantonalne vlade s Jakubom Suljkanovićem na čelu je potvrdilo 20 poslanika, dok je njih 13 bilo suzdržano prilikom glasanja.

Najnovije

Ekspresno zakazana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH na zahtjev SNSD-ovih zastupnika

Na zahtjev Kluba zastupnika SNSD-a u Parlamentarnoj skupptini Bosne i Hercegovine, zakazana je hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH...