Salih Brkić: Prođe jos jedna sramna godišnjica, kome sad da se žali nana Fata Orlović

preporučujemo

Istaknuti bh. novinar Salih Brkić za vrijeme agresije izvještavao je sa skoro svih ratišta u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, posebno u Srebrenici.

Nakon što je istekao rok presude Evropskog suda za ljudska prava koji je odredio za uklanjanje crkve iz avlije nane Fate Orlović, Brkić je putem društvenih mreža poručio kako nana Fata nema vremena za čekanje.

Brkić već 21 godinu prati borbu nane Fate za pravdu i svoju avliju, a njegov Facebook status prenosimo u cjelosti:

-Dok pišem ovu priču večernji su prvoaprilski sati. Prođe tačno godina kako je istekao konačni rok, koji je svojom presudom Evropski sud za ljudska prava u Stazburu odredio za uklanjanje nezakonito izgrađene inat-crkve iz avlije nane Fate Orlović. Presuda se još ne izvršava, nana Fata Orlović još godinu starija i još slabijeg zdravlja.
Od prvog dana, već 21 godinu od povratka iz progonstva, pratim borbu nane Fate za pravdu i svoju avliju, ali za nju izgleda još nema sa Drine vedrine. Desetine suđenja, vrijeđanja, napada i ranjavanja, uz svakodnevne druge muke,, izdržala je nana Fata Orlović. Ne znam ni koliko puta sam je obilazio u Konjević polju i bolnicama, bio uz nju i na sramnim suđenjima kad su je čak optuživali da je ganjala i tukla popa velikom debelom svijećom, da je tukla i patrolu specijalaca policije RS , a iz njenih ruku tekla krv kad su je policajci napali drugog bajramskog dana i ona završila u tuzlanskoj bolnici. I još mnogo puta sam je obilazio u bolnici.
Od konačnog roka za uklanjanje inat crkve iz avlije Orlovića prođe stramna godina laži i korone. Jednom negdje pročitah da se inat-crkva ne može izmjestiti zbog korone, a u ovoj napaćenoj zemlji i pored korone mogu se graditi putevi i tuneli, tvornice i soliteri.
Danas se oglasio OHR i visoki predstavnik Valentin Incko. Pišu da žele da se pravda zadovolji i da se nana Fata Orlović ispoštuje zbog nevolja koje je prošla tokom svoje borbe za pravdu, da ne zaslužuje dalje nepoštivanje odluka od vlasti RS nego odlučno i potpuno zadovoljenje pravde. Pominje se i Opći okvirni sporazum za mir, kao i izvještaj koji će se pripremiti za Vijeće sigurnosti UN, gdje će slučaj inat-crkve u avliji nane Fate Orlović biti jedan od primjera potpunog zanemarivanja izvršnih sudskih odluka.
Nani Fati Orlović, meni i svima koji je poštuju i vjeruju u pravdu, to ništa ne znači. Djelom dokažite da ćete, bar sada, odmah izvršiti presudu ! Ili mi javite broj telefona na koji se može sada žaliti nana Fata. Jer, nana Fata nema 30 nego 78 godina da bi mogla opet čekati izvršenje neoborive sudske presude u Strazburu. Pravdu čeka 21 godinu, vjerovatno je jedina u BiH kojoj po aneksima Dejtonskog sporazuma nije vraćena u posjed njena imovina.
Bože moj, kazni sve koji svjesno krše međunarodne sudske odluke, ne uklanjaju inat-crkvu i, možda, čekaju da nana Fata preseli. Kazni ih jer znaju šta čine !-

Index.ba

Najnovije

Blaž Slišković je novi trener FK Željezničar

Fudbalski klub Željezničar je dobio novog trenera, a to je bh. nogometni stručnjak Blaž Slišković. Ovu odluku donijeli su...