Šaljić o vladajućima u KS: Brzo zaboraviše obećanja građanima i na prvoj stepenici pokleknuše

Preporučujemo

U moru zaključaka medijima i javnosti nekako je promaklo da Skupština KS nije usvojila zaključak o depolitizaciji MUP-a i Uprave Policije KS, saopštio je danas kantonalni zastupnik Stranke za BiH Jasmin Šaljić.

Ističući da se radilo o jednom od najvažnijih prijedloga, Šaljić je podsjetio da ga je predložio Klub Stranke za BiH. A na sjednici su ga podržali zastupnici iz opozicije, kao i nekoliko njih iz većine – Samir Avdić, Sanela Klarić, Arijana Memić i Miomirka Melank. Ostali su bili suzdržani.

- -

A šta je konkretno pisalo u tom prijedlogu zaključka?

“Zadužuje se Vlada Kantona Sarajevo i MUP-a Kantona Sarajevo da u što kraćem roku iniciraju izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima kojima će izvršiti ‘depolitizaciju’ MUP-a KS i Uprave Policije te svih drugih organa i tijela u okviru MUP -a i Uprave Policije.

Skupština Kantona Sarajevo nije prihvatila prijedlog o depolitizaciji policije u KS.

U moru zaključaka medijima i…

Posted by Jasmin Šaljić on Tuesday, April 9, 2024

Na način da propišu zabranu imenovanja u ekspertske timove i sva druga radna tijela osobe koje su nosioci političkih funkcija ili su bile nosioci političkih funkcija, osobe koje su politički aktivne u političkim strankama, partijama i organizacijama ili su bile politički aktivne u političkim strankama, partijama i organizacijama, te osobe koje su u ime političkih stranaka imenovane za nosioce zakonodavne ili izvršne vlasti.

- -

Na ovaj način će se izvršiti zabrana politizacije sigurnosnih pitanja i spriječiti slabljenje profesionalnosti, neovisnosti i integriteta policijskih organa”.

Šaljić ističe da se sad postavlja pitanje šta je bilo s obećanjima iz kampanje stranaka Trojke o borbi protiv raznih hobotnica i privatiziranja institucija, o depolitizaciji institucija itd.

“Brzo zaboraviše obećanja data građanima i na prvoj stepenici pokleknuše! U koga će sad upirati prstom”, dodao je Šaljić.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...