Sarajevo: Bošnjački pokret organizuje proteste ispred Ambasade Srbije

preporučujemo

Bošnjački pokret u četvrtak 15. februara u 11 sati ispred Ambasade Srbije u Sarajevu organizuje simbolično protestno okupljanje 22 građanina zbog kontinuiranog nepoštivanja suvereniteta i Ustava države BiH od strane vladajućih sruktura Srbije i manjeg bh. entiteta u proteklih 22 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Neposredan povod za proteste upozorenja je predviđeno potpisivanje Deklaracije o srpskom narodu od strane predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Milorada Dodika koja treba da bude Aneks sporazuma o specijalnim vezama Srbije i bh. entiteta RS koji će omogućiti nametanje nastavnim planova i programa, historije i nacionalne geografije Srbije učenicima osnovnih škola u manjem bh. entitetu.

Bošnjački pokret poziva sve patriote BiH da se suprostave ovom pokušaju velikosrpske politike da se žrtvama genocida nad Bošnjacima 92-95. nametne obrazovanje i udžbenici koji su kreirali, poticali i izvršili genocid i počinili najveće ratne zločine na tlu Evrope poslije Hitlerovog nacističkog režima.

Bošnjački pokret istovremeno upozorava OHR i Misiju OSCE u BiH da spriječe navedene, planirane antidejtonske aktivnosti čelništva Srbije i manjeg bh. entiteta.

Pročitajte:  UOČI PROTESTA: “Ako je u ovoj državi rudar problem, ma nemamo mi više o čemu pričati”

Najnovije

Turski mediji: Policija otkrila bombu, spriječen napad na Erdogana

Turske obavještajne službe osujetile su večeras pokušaj napada na predsjednika Recepa Tayipa Erdogana, prenose turski mediji. Eksplozivna naprava pronađena je...