Sarajevska Općina Centar: Pola miliona maraka iz budžeta za kulturu

Preporučujemo

Iako nema nadležnosti u oblasti kulture Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, svake godine izdvaja sve više sredstava iz svog budžeta za razvoj i promoviranje aktivnosti u ovoj važnoj društvenoj djelatnosti, a posebno za što veće i sadržajnije učešće mladih u kulturnim zbivanjima.

Da se trend ulaganja u kulturu nastavlja i jačim intenzitetom dokazuje i činjenica da je u budžetu Općine Centar za 2018. godinu planirano više od pola miliona konvertibilnih maraka za tu namjenu. Sredstva su raspoređena za različite svrhe, od podrške radu institucijama kulture i pojedinim značajnim kulturnim manifestacijama, pa sve do finansiranja konkretnih projekata prvenstveno namijenjenih mladima sa područja središnje sarajevske općine.

- -

Tako će u ovoj godini Javna ustanova Centar kulture i mladih Općine Centar, čiji je osnivač središnja sarajevska Općina, dobiti 245.000 maraka za rad i realizaciju brojnih projekata koji doprinose razvoju kulture na području središnje sarajevske općine i šire. Najveći broj projekata namijenjen je mladima koji, zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar, imaju priliku besplatno pohađati brojne sekcije, odnosno škole gdje se upoznaju o osnovama slikarstva, književnog stvaralaštva, pjevanja, plesa, sviranja klavira, gitare, teatarske umjetnosti, s ciljem podsticanja i razvijanja talenata i što većeg učešća mladih u kreiranju kulturnog života u vlastitoj sredini. Tu su i besplatne teatarske predstave za učenike osnovnih škola na sceni Centra kulture i mladih u Jelićevoj 1 kao i obnovljenim prostorijama FIS-a gdje je otvoreno sjedište ove javne ustanove, a svake, pa i ove godine se izdvaja i dodatnih osam hiljada KM za kupovinu karata osnovcima za predstave u sarajevskom Narodnom pozorištu primjerene njihovom uzrastu.

Više od 100.000 konvertibilnih maraka Općina će izdvojiti za podršku ustanovama kulture, te manifestacijama i festivalima koji afirmišu naš grad i Bosnu i Hercegovinu.

Sarajevo Film Festival, najveći filmski festival u jugoistočnoj Evropi, koji se održava od 1994. i svake godine privlači oko 100.000 posjetilaca, bit će i iz ovogodišnjeg općinskog budžeta podržan sa 40 hiljada maraka.

Kad je riječ o ustanovama kulture i nauke, za Akademiju nauka i umjetnosti bit će izdvojeno 10 hiljada maraka, a za Muzej Alije Izetbegovića 5.000 KM. Za podršku projektima iz oblasti kulture od značaja za općinu Centar koji se realiziraju u KJP Centar Skenderija u budžetu je obezbijeđeno 20 hiljada maraka, a za poboljšanje prostornih uslova rada i opremljenosti ustanova iz oblasti kulture 30 hiljada maraka.

- -

Izdavanje knjiga u cilju afirmiranja novih književnih ostvarenja Općina će i ove godine pomoći sa 15 hiljada maraka, a izradu monografije općine Centar sa 20 hiljada konvertibilnih maraka.

Osim podrške razvoju kulture na području ove lokalne zajednice Općina Centar će nastaviti sa finansijskom potporom institucijama kulture od općeg značaja i interesa za Bosnu i Hercegovinu, a koje se nalaze na području Centra.

(Index.ba)

Najnovije

Bećirović razgovarao s Macronom: Francuska će nastaviti pružati podršku razvoju nezavisne, suverene i multietničke BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Republike Francuske Emmanuelom Macronom u okviru samita Evropske političke zajednice...