Sarajevski obračun kod OK korala: Trojkine frakcije u borbi za kontrolu nad policijom!

Preporučujemo

Piše: Muamer Bandić, član Predsjedništva Stranke za BiH i zastupnik u Skupštini KS

Jasno nam je da su stranke Trojke nesposobne i potkapacitirane da izgrade funcionalan i pravedan sistem vlasti u Kantonu Sarajevo , ali ono što je alarmantno i što se vidjelo na 2. hitnoj sjednici Skupštine KS o stanju sigurnosti je da one to čak i ne žele.

- -

Ko god je pratio izlaganja ministara Vlade KS i diskusiju koja je uslijedila nije se mogao oteti dojmu da su institucije Kantona Sarajevo, uključujući i one koje su zadužene za našu siguurnost Ministarstvo unutrašnjih poslova KS i Upravu policije KS, u potpunosti politizirane. Vidjelo se da između “koalicionih partnera”, pa čak i između zastupnika iz iste stranke se odvija pravi mali rat s jednim ciljem ko će preuzeti dominaciju nad upravljanjem i vladanjem sistemom sigurnosti.

I prije same hitne tematske sjednice bilo je jasno da je ona namjerno odgađana i eskivirana radi čuvanja nesposobnih stranačkih vojnika, odnosno čuvanja zaposjednutih pozicija u institucijama sistema određenih interesnih, klijentelističkih grupa, koje javnost i ne vidi, niti je svjesna da postoje unutar političkih stranaka. A takva frakcijska borba je upravo izražena kod stranaka koje su u vlasti. U ovom slučaju svaka javna kritika stanja sigurnosti u KS, rada MUP-a KS i Uprave policije, nose rizik da javnost pozove na odgovornost ministra, te traži kadrovske promjene, čime trenutna frakcija gubi dostignute pozicije, a otvara se istovremeno prilika unutarstranačkoj konkurenciji da preuzme sektor sigurnosti.

Činjenica da su MUP KS i Uprava policije pod direktnom kontrolom politike, nažalost, nikome od njih ne smeta. Štaviše, trenutni gospodari sektora sigurnosti su, putem Izvještaja Ministarstva unutrašnjih poslova o rasvjetljenosti radnji koje predstavljaju obilježje krivičnog djela, pribjegli čak i amaterski izvedenoj statističkoj manipulaciji u pokušaju da zadrže zauzete pozicije.

U ovih zadnjih par godina nije nam nikakva novost niti iznenađenje da Trojka laže i obmanjuje javnost, samo su to do ove sjednice puno bolje i kvalitetnije radili. Pomenuti Izvještaj MUP-a KS o smanjenom broju krivičnih djela kroz statistički prikaz podataka poslužio je vlastodršcima da stanje sigurnosti u KS predstave zadovoljavajućim, a rad nadležnog ministra pozitivnim.

- -

Međutim, ono što su autori ovog bljutavog uratka zaboravili je da svaka radnja koja predstavlja obilježje nekog krivičnog djela nije rasvjetljena ukoliko se ne dokažu na sudu donošenjem osuđujuće i pravosnažne sudske presude.

U svim predmetima u kojima kojima sud donese presudu kojom optuženi oslobađa od optužbe, smatra se da radnje koje predstavljaju obilježje krivičnog djela nisu dokazane i ti slučajevi ostaju nerasvijetljeni. Očigledno je, ne samo da autori Izvještaja ne šetaju ulicama ovog grada noću zbog hladnoće već i da imaju rupe u temeljnom poznavanju prava, koje se ne daju zakrpiti stranačkim protežiranjima u institucijama sistema.

Koliko je tek lažnim demokratama stalo do sigurnosti građana Sarajeva, pravne države ili vladavine prava vidjelo se prilikom usvajanja zaključka o depolitizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova KS i Uprave policije.

Ispred Kluba Stranke za BiH u Skupštini KS predložio sam zaključak kojim se zadužuju Vlada KS i MUP KS, da u što kraćem roku iniciraju izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima kojima će se izvršiti depolitizacija MUP-a KS i Uprave policije, te svih drugih organa i tijela u okviru MUP-a KS i Uprave policije i to na način da propišu zabranu imenovanja u ekspertske timove i sva druga radna tijela MUP-a KS ili Uprave policije osobe koje su nosioci političkih funkcija ili su bile nosioci političkih funkcija, osobe koje su politički aktivne u političkim strankama, partijama ili organizacijama, ili su bile politički aktivne u političkim strankama, partijama ili organizacijama, te osobe koje su u ime političkih stranaka imenovane za nosioce zakonodavne ili izvršne vlasti.

Cilj ovog zaključka je da se spriječi bilo kakva politizacija sigurnosnih pitanja, te spriječi dalje slabljenje profesionalnosti, neovisnosti i integriteta rada policijskih organa, kao što se desilo u slučaju “Dženan Memić”.

Od 21. zastupnika vladajuće koalicije, koja inače na sav glas obećava poštenje, pravdu, zakonitost, jednakost i transparentnost, za ovaj zaključak je glasala samo zastupnica Arijana Memić, dok su svi ostali bili suzdržani, odnosno protiv. Dakle, trenutno u Skupštini KS unutar vladajuće koalicije stranaka Trojke, građani Sarajeva imaju samo jednu osobu koja tu nije samo zbog vlasti! Čitava diskusija je pokazala da je ostalima vlast na prvom mjestu i jedini cilj za koji se bore, dok su bajke o Evropi, vladavini prava, pravednijem uređenju i boljitku našeg društva tek šarene laže za naivnu sirotinju.

Govoriti o sigurnosti, a na direktan način politizirati MUP KS i Upravu policije, kao što je to uradio ministar Katica je zaista jedan politički presedan, nezabilježen u zemljama parlamentarne demokratije. Naš vrli ministar MUP-a imenovao predsjednika Kantonalnog odbora NiP-a (stranačkog kolegu) i predsjednika Skupštine KS (organ zakonodavne vlasti) u Ekspertni tim KS za prevenciju kriminaliteta i ostalih sigurnosnih rizika u Kantonu Sarajevo, koji direktno radi za MUP KS, odnosno za njega kao ministra. Winston Churchill se prevrće u crnoj zemlji, kako se u Bosni primjenjuje njegova čuvena izreka: “Kad ne želiš riješiti problem, osnuj komisiju”.

Sve u svemu, na 2. hitnoj sjednici Skupštine KS o stanju sigurnosti gledali smo vrhunac orwelijanskog populizma vlastodržaca, gdje se tri dana diskutovalo o (ne)sigurnosti, dok se vladajuća Trojka istrajno borila protiv depolitizacije MUP-a i Uprave policije KS. Izgleda da je ovoj vladajućoj kamarili, politizacija sigurnosnih struktura problem samo dok one nisu pod njihovom šapom. Dokle će biti tako, samo je Sky limit!?

Najnovije

POKUŠAO SE OPRATI, ALI TO MU NEĆE POĆI ZA RUKOM: “Nenade Nešiću, vi ste moralno i ljudsko dno”

Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, koji je u jednoj srbijanskoj TV emisiji pričao "viceve" na račun ubijenih...