Elmedin Karišik i Seid Hadžibajrić ostaju u pritvoru

Preporučujemo

Kantonalni sud u Sarajevu ponovo je donio odluku o određivanju pritvora za vlasnika kompanije “Plaza Group” Elmedina Karišika i Seida Hadžibajrića, sina bivšeg načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića, potvrđeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Vanraspravno vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu ukinulo je prije nekoliko dana rješenje o određivanju pritvora Karišiku i Hadžibajriću, koji su pritvoreni nakon hapšenja u akciji “Start 2” krajem marta.
Rješenje je ukinuto i predmet vraćen na ponovno odlučivanje jer je Sud uvažio žalbe branilaca osumnjičenih akvokata Mirsada Crnovršanina i Adne Dobojlić.

- -

Kako je Faktoru objasnio advokat Crnovršanin, Vanraspravno vijeće djelimično je uvažilo žalbu zbog bitnih povreda Zakona o krivičnom postupku, jer je Sud raniju odluku donio arbitražno, ne upuštajući se u sam sadržaj, odnosno nisu uzeti u obzir navodi odbrane da se već po istom vodi istraga, odnosno da je po zakonu zabranjen dualitet istraga.

Na ročištu u vezi s prijedlogom za određivanje pritvora tužioci su krajem marta naveli da se istraga vodi oko 11 mjeseci, te da se Elmedin Karišik tereti za krivično djelo organizirani kriminal, davanje dara i drugih oblika koristi, davanje nagrade, lažnog iskaza, zloupotrebu ovlaštenja, pranje novca. Seid Hadžibajrić tereti se za organizovani kriminal, pranje novca, primanje nagrade ili drugih oblika dobiti za trgovinu utjecajem.

Seid Hadžibajrić, sin smijenjenog načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, njegov otac Ibrahim, te Elmedin Karišik, vlasnik firme Plaza Group, kao i sama firma, pod istragom su zbog sumnje u organizovani kriminal u vezi sa nezakonitom trgovinom nekretninama na području Općine Stari Grad.

Radi se o novoj istrazi, koja je pokrenuta na osnovu novog izvještaja policijske agencije, a kojom su obuhvaćene ove tri fizičke i jedna pravna osoba, odnosno firma.

- -

U maju prošle godine, u sklopu akcije “Start” uhapšeni su tadašnji načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, njegov sin Seid, Karišik, kao i sekretar Općine Alma Destanović, te Mustafa Dedić i Emina Rogo.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH osudila izjavu Nešića i sramnu kampanju protiv usvajanja Rezolucije o Srebrenici

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje sramnu kampanju koju vode političke, akademske, medijske, a, nažalost, i neke vjerske...