Za hrvatske izbore u Mostaru registrovano 58 hiljada glasača

Preporučujemo

Parlamentarni izbori u Republici Hrvatskoj održat će se 17. aprila, dok će birači svoje pravo glasa u XI. Izbornoj jedinici moći iskoristiti dva dana, 16. i 17. aprila od 7 do 19 sati.

Kada su u pitanju aktivno registrovani birači u Bosni i Hercegovini, najviše ih je u Mostaru (57.936), zatim u Orašju (10.253), Livnu (8.879), Vitezu (7.975), Sarajevu (7.160), Banjoj Luci (6.592) te u Tuzli (2.175).

- -

Ukupno je u iseljeništvu aktivno registrovano 222.300 osoba, potvrđeno je Feni iz Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske.

Osim u BiH, glasovat će se još u Albaniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Grčkoj, Holandiji, Irskoj, Italiji, Norveškoj, Portugalu, Španija, Švicarskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Indoneziji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kini, Turskoj, Katru, Australiji, Južnoafričkoj Republici, Egiptu, Kanadi, SAD-u, Argentini, Čileu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji, Srbiji i Kosovu.

Aktivno se ne moraju registrovati birači kojima je izdana lična iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Hrvatske ili su podnijeli zahtjev za izdavanjem iste. Birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a nisu aktivno registrovani, na dan izbora mogu glasati u inostranstvu s potvrdom koju izdaje hrvatsko DKP.

Kada su u pitanju biračka mjesta, u Mostaru će ih biti najviše – 23 na kampusu Sveučilišta u Mostaru.

- -

U Sarajevu će se glasovati na četiri biračka mjesta u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru, u Banjoj Luci na jednom biračkom mjestu u Ulici Milana Karanovića 1, zatim u Tuzli u Hrvatskom kulturnom centru na dva biračka mjesta.

Četiri biračka mjesta naći će se u Osnovnoj školi Vitez, kao i u Livnu u Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić. Također, četiri biračka mjesta bit će i u Orašju u Sportskom kulturnom centru.

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske sastavilo je i objavilo zbirnu listu pravovaljanih lista za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u XI. izbornoj jedinici.

Nositelj liste Autohtona – Hrvatska stranka prava za XI. izbornu jedinicu je Ivica Šimić. Za Fokus Republiku nositelj je Tomislav Stantić, zatim za Odlučnost i pravednost Marko Franović. Patrik Iskrić nositelj je liste Stranke Ivana Pernara.

Nosilac liste Hrvatske demokratske zajednice je Zvonko Milas, zatim stranke Hrvatsko bilo Ljubo Ćesić, Mosta Slavko Zovko te političke platforme Možemo! Elena Komarić.

Najnovije

Bećirović i Komšić se sastali s Gutteresom: Izgradnja budućnosti mira zahtijeva suočavanje s prošlošću

Predsjedavajući Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antóniom Gutteresom dan...