Šarović u Moskvi: Rusi u novoj kontroli prije ukidanja zabrane izvoza jabuka

preporučujemo

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je sastanak sa rukovodstvom Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije sa ciljem ukidanja zabrane izvoza jabuka bio pozitivan i da je ruska strana zadovoljna svime što su službe u BiH uradile na unapređenju sistema izdavanja fitosanitarnog sertifikata i obrasca o porijeklu robe.

Rusija je zabranila uvoz jabuka iz BiH nakon što su njene službe otkrile da su pod krinkom domaćih izvezene jabuke iz Poljske. Od tada traju višemjesečni pregovori za ukidanje suspenzije.

“Sada postoji kompletan uvid u proizvodnju izvoznika tako da se u potpunosti može garantovati da sistem funkcioniše onako kako je ranije potpisano u protokolu sa Rusijom. Prije ukidanja zabrane izvoza jabuka, ruska strana namjerava da se prvo uvjeri u sve što smo uradili”, naveo je Šarović poslije sastanka sa ruskim službama u Moskvi i dodao da će Rusi ubrzo poslati u BiH inspekciju, prenosi Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, krajnji rezultat u vezi sa izvozom jabuka biće povoljan za BiH, ali je veoma važno i da je brzim i cjelovitim postupanjem unapređenja i utvrđivanja sistema kontrola otklonjena mogućnost da se osim jabuka zabrani izvoz i drugih vrsta voća, prije svega kruške.

Pročitajte:  Mirko Šarović za Index: Kako će lijekovi stizati, ako granicu mogu preći samo oni koje odobri Agencija za lijekove BiH?

“Uspostavljeni sistem kontrole se već primjenjuje na izvoz kruške u Rusiju i on u potpunosti funkcioniše”, istakao je Šarović.

On je zatražio i hitne konsultacije sa organima Turske o novom režimu u trgovini uljem, brašnom, šećerom i mesom.

Pročitajte:  Šarović: Dodik treba ozbiljno da se zamisli nakon izjave Aleksandra Vučića o BiH

Najnovije

Podignuta optužnica protiv Mostarca zbog krivotvorenja novca

Tužitelj Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Hadžiavdić Aldina, zvanog ”Hadžo” i “Alda”, rođenog 1993. godine u Mostaru, zbog...