Stoltenberg: Sve članice NATO saveza podržale su napad u Siriji

preporučujemo

NATO je nakon današnje sjednice Vijeća ovog vojnog saveza objavio da je svih 29 članica podržalo vazdušne udare na Siriju kao posljedicu prošlosedmičnog napada hemijskim oružjem snaga odanih režimu Bashara al-Assada u Dumi, prenosi Anadolija.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a kazao je da su napadi u subotu ujutro od strane Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske bili pokrenuti kako bi pokazali da se hemijsko oružje ne može koristiti nekažnjeno. Naglasio je da su tri saveznika rekla da je to “vrlo uspješna akcija“, koja je znatno oslabila sposobnosti snaga sirijskog predsjednika Assada da ponovo izvedu napad hemijskim oružjem.

“Pozivamo sirijski režim i njegove pristalice, Rusiju i Iran, da omoguće brz, održiv i nesmetan humanitarni pristup. NATO je dosljedno osudio nastavak upotrebe hemijskog oružja u Siriji kao prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti“, rekao je Stoltenberg.

Kao odgovor na napad hemijskim oružjem na Dumu od 7. aprila, SAD, Velika Britanija i Francuska rano jutros su bombardovale više položaja Assadovog režima u Damasku i Homsu, a radi se, između ostalog, o skladištima hemijskog naoružanja.

Najnovije

Iz sindikata poručuju da uslovljavanje radnika vakcinacijom u FBiH nije po zakonu

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) Selvedin Šatorović je naglasio da poslodavci nemaju zakonsko utemeljenje da...