Stoltenberg: Sve članice NATO saveza podržale su napad u Siriji

Preporučujemo

NATO je nakon današnje sjednice Vijeća ovog vojnog saveza objavio da je svih 29 članica podržalo vazdušne udare na Siriju kao posljedicu prošlosedmičnog napada hemijskim oružjem snaga odanih režimu Bashara al-Assada u Dumi, prenosi Anadolija.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a kazao je da su napadi u subotu ujutro od strane Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske bili pokrenuti kako bi pokazali da se hemijsko oružje ne može koristiti nekažnjeno. Naglasio je da su tri saveznika rekla da je to “vrlo uspješna akcija“, koja je znatno oslabila sposobnosti snaga sirijskog predsjednika Assada da ponovo izvedu napad hemijskim oružjem.

“Pozivamo sirijski režim i njegove pristalice, Rusiju i Iran, da omoguće brz, održiv i nesmetan humanitarni pristup. NATO je dosljedno osudio nastavak upotrebe hemijskog oružja u Siriji kao prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti“, rekao je Stoltenberg.

Kao odgovor na napad hemijskim oružjem na Dumu od 7. aprila, SAD, Velika Britanija i Francuska rano jutros su bombardovale više položaja Assadovog režima u Damasku i Homsu, a radi se, između ostalog, o skladištima hemijskog naoružanja.

Najnovije

Džaferović u Pragu: Sazrela svijest da je približavanje EU način da se osnaži mir u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je da je samit Evropske političke zajednice u Pragu važan zbog...