Šarović: Voćari trebaju među sobom da prepoznaju mangupe koji nemaju poštene namjere

Preporučujemo

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, kazao je danas za N1 da bi uloga voćara u prevenciji zloupotrebe izvoza voća, trebala biti veća.

On je rekao da je to ”njegova preporuka, da oni među sobom prepoznaju one mangupe koji nemaju poštene namjere”. U razgovoru pojasnio kako su otkrivene jabuke iz Poljske kao dio pošiljke iz Bosne i Hercegovine.

- -

”U četvrtak navečer smo obaviješteni da je prilikom rutinske kontrole u kontingentu jabuka, otkrivene jabuke iz Poljske tako što su ostale etikete iz Poljske. Kontingent je zaustavljen i BiH je obaviještena tako da su od ponedjeljka, od danas, suspendovali uvoz jabuka iz BiH. Održali smo niz konsultacija i ovo je jedna vrlo ozbiljna situacija koja će nanijeti štetu voćarima. Moramo mnogo toga učiniti da bismo ponovo mogli izvoziti na tržište Ruske Federacije”, ispričao je ministar Šarović.

”Mi smo tražili susret s ruskom stranom, ali prije toga želimo da identifikujemo one koji su napravili propust. Kao resorni ministar, ja ću biti vrlo jasan i otvoren i tražiti da se ova situacija u potpunosti razjasni, da se odgovorni identifikuju i sankcionišu uključujuči i kompaniju koja je vršila izvoz”, dodao je on.

Šta kažu voćari?

”Mislim da bi njihova uloga u budućnosti trebala biti veća, to je moja preporuka, da oni među sobom prepoznaju one mangupe koji nemaju ispravne i poštene namjere nego žele da se bave zloupotrebom i švercom. Na listi za izvor trebaju biti najozbiljiniji, najopremljeniji i mislim da bi oni trebali biti jedna od važnih karika u čitavom sistemu. Mislim da ćemo uskoro da organizujemo susret s ruskom stranom, zavisno od toga koliko budemo ozbiljno pristupili ovom poslu, od toga zavisi kada ćemo ponovo doći na listu za izvoz jabuka za Rusku Federaciju”, rekao je Mirko Šarović.

Najnovije

Efendić: Za Dodika smo znali kakav je, ali ovi naši su se godinama lažno predstavljali

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se večeras na svom Facebooku komentarom o mitingu koji je u režiji...