Saša Magazinović govornik na međunarodnom skupu Vijeća Evrope o sprječavanju izbornih nepravilnosti

Preporučujemo

Poslanik u Parlamentu BiH i predsjednik Glavnog odbora SDP BiH Saša Magazinović pozvan je da se obrati na međunarodnom skupu na temu „Zloupotreba javnih resursa u izbornom procesu: ključni izazov za demokratske izbore“, koji u Tirani 10. i 11. aprila zajedno organizuju Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, Kongres lokalnih i regionalnih vlasti i Venecijanska komisija.

U svom izlaganju na prvom panelu ovog skupa Magazinović će informisati o posljednjim dešavanjima u vezi narušavanja povjerenja u izborni proces, te aferama u vezi sa izbornim procesom koje potresaju BiH.

Govorit će o pokušajima sprječavanja usvajanja izmjena Izbornog zakona, kojima je predviđena temeljita kontrola izbornog procesa uvođenjem skenera i video nadzora biračkih mjesta, o političkom uticaju na Centralnu izbornu komisiju BiH (CIK) kao instituciju zaduženu za provedbu izbora, ali i nepravilnostima u radu ove institucije.

Kao dugogodišnji član bosanskohercegovačke delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, Magazinović će iznijeti svoje mišljenje na koji način međunarodne institucije mogu pomoći da se spriječe izborne krađe u Bosni i Hercegovini, te upoznati prisutne o inicijativi za formiranje nezavisnog tijela za provedbu izbora, imajući u vidu da je CIK zbog aktivnosti dijela njenih članova u potpunosti izgubila povjerenje velikog broja učesnika izbornog procesa.

On će govoriti i o saradnji političkih stranaka na kontroli izbora i sprječavanju prekrajanja volje građana.Moderator panela na kome će govoriti Magazinović je Sir Roger Gale, potpredsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, koji je istovremeno i predsjednik Monitoring komiteta i izvjestilac za BiH.

Ostali panelisti su član Venecijanske komisije Richard Barrett, član Vijeća za demokratske izbore Stewart Dickson, prof Afrim Kasniqi, direktor Albanskog instituta za političke studije, te članovi Komiteta za izbornu reformu Bledar Cuci i Oerd Bylykbashi, koji su i članovi albanskog Parlamenta.Učesnici ovog događaja su članovi Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti, parlamenarci iz BiH i Albanije, članovi i eksperti Venecijanske komisije, predstavnici misija OSCE i Delegacije EU u BiH i Albaniji, predstavnici NVO, razvojnih institucija, eksperti i istraživači, predstavnici fakulteta političkih nauka, te predstavnici medija.

Vijeće Evrope je do sada posmatralo više od 210 parlamentarnih i predsjedničkih izbora od 1989. godine, a u nekim od misija posmatranja izbora, te aktivnostima u vezi izbornih procesa, učestvovali su i poslanici iz Bosne i Hercegovine, kao članovi Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, među kojima i Magazinović, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Najnovije

SIPA uhapsila sedam osoba, zaplijenila više od osam hiljada kutija cigareta

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Istočne Ilidže, Konjica, Mostara, Pelagićeva, Širokog...