Sastanak Reilly-a i Podžića: Razgovarano o jačanju kapaciteta i uloge OSBiH i njihovoj interoperabilnost sa NATO i zemljama članicama

Preporučujemo

Novoimenovani ambasador Velike Britanije Julian Reilly posjetio je danas ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sifeta Podžića. Tokom sastanaka razgovarano je o dosadašnjoj saradnji Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH sa Ujedinjenim Kraljevstvom, koja je u proteklom periodu dostigla visok nivo, a čiji su rezultati vidljivi kroz zajedničke projekte koji su realizirani uz pomoć vlade Ujedinjenog Kraljevstva. To se posebno ogleda kroz projekat odabira mladih visokoobrazovanih oficira iz građanstva, školovanja kadeta na vojnim akademijama u UK, pomoć u radu Centra za obuku i operacije podrške miru (PSOTC) i druge mnogobrojne projekte u okviru bilateralno-vojne saradnje dviju zemalja. U tom pogledu, ministar Podžić je izrazio posebnu zahvalnost na uspješnoj saradnji i svim dosadašnjim realiziranim projektima u kojima je Vlada UK imala svoj veliki doprinos u izgradnji kapaciteta i sposobnosti OS BiH.

Ministar Podžić je naglasio kako kriza u Ukrajini ostavlja negativne posljedice na Zapadni Balkan iz razloga što ova regija nije do kraja završila svoj euroatlantski put te se ruski uticaj osjeti u velikoj mjeri.

- -

“Pored svih navedenih problema, Bosni i Hercegovini dva vanjskopolitička cilja ostaju članstvo u NATO i EU“, naveo je Podžić.

Ambasador Julian Reilly se zahvalio na dobrodošlici te dodao kako planira nastaviti odličan rad njegovih prethodnika, te da Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje snažan prijatelj Bosni i Hercegovini i njenim građanima. Također, ambasador Reilly je naglasio da Velika Britanija ostaje predano miru i sigurnosti u BiH, te da će prioriteti ambasade biti zaštita integriteta zemlje osnaživanjem interoperabilnosti Oružanih snaga BiH putem bilateralne saradnje, britanske investicije i podrška ka euroatlantskom putu.

 

 

- -

 

Najnovije

Akcija “Kum”: Uhapšen prvoosumnjičeni, ovo je njegov identitet

Po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici MUP-a RS jutros su na graničnom prelazu Bosanska Gradiška uhapsili prvoosumnjičenog u akciji kodnog...